Hlavní obsah

Manchester United se i v deseti hráčích stal nejlepším klubem světa

JOKOHAMA

Fotbalisté Manchesteru United vybojovali třetí velkou trofej v jediném roce, když k titulům mistra anglické ligy a šampióna Ligy mistrů přidali i prvenství na klubovém mistrovství světa. V nedělním finále v Jokohamě porazili ekvádorský celek LDU Quito 1:0 brankou Wayna Rooneyho, přestože téměř celý druhý poločas odehráli bez vyloučeného Nemanji Vidiče.

Článek

To, že Manchester vzal turnaj pro vítěze hlavních pohárových soutěží jednotlivých kontinentů s plnou vážností, dokázal trenér Alex Ferguson, když do zápasu nasadil v podstatě nejsilnější možnou základní sestavu. To se také projevilo na kvalitě hry anglického mistra.

První šanci zápasu si ještě vypracovalo Quito, útočník Campos v 5. minutě vystřelil mimo. Pak však již začal úřadovat Manchester a vytvořil si jasnou převahu.

Podržel brankář Cevallos

Ekvádorce však podržel brankář Cevallos, který zneškodnil několik slibných šancí Angličanů. Ztroskotal na něm především velmi aktivní Rooney, jenž dvakrát nedokázal jedničku Quita překonat z voleje, při své třetí velké šanci pak spolu s gólmanem přeloboval i branku.

Na Cevallose nevyzrál ani v největší šanci první půle Pak Či-song, který se snažil gólmana obstřelit, ten však srazil míč na roh. A když neuspěl ani držitel Zlatého míče Cristiano Ronaldo, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Krátce po změně stran však nastaly pro Manchester komplikace, když se stoper Vidič ohnal loktem po Bielerovi a uzbecký rozhodčí Irmatov ho rovnou vyloučil. Průběh zápasu se tak vyrovnal a v 65. minutě byli blízko gólu i Ekvádorci, jenže Mansovu povedenou střelu z 28 metrů brankář Van der Sar vyrazil.

Zajistil zisk cenné trofeje

Rooney si však do Japonska přivezl parádní formu, což potvrdil i ve finále, když v 73. minutě po Ronaldově přihrávce otevřel skóre. Navázal tak na své dva góly ze semifinále a zajistil Manchesteru zisk cenné trofeje. Tři branky ve dvou zápasech mu rovněž přinesly titul pro nejlepšího hráče turnaje.

"Byl to velmi těžký zápas, zvláště když jsme šli do deseti," zhodnotil duel autor jediné branky. "Jsem velmi šťastný, že zrovna moje branka rozhodla o tom, že jsme klubovými mistry světa. Můžeme na to být opravdu hrdí. Stejně tak i fanoušci, kteří jsou určitě rádi, že podporují nejlepší tým na světě," dodal s úsměvem.

Rooneyho pochválil i Ferguson

Rooney se dočkal chvály i od trenéra Fergusona. "Odehrál vynikající zápas. Po vyloučení to pro nás bylo těžké, ale Wayne vstřelil neskutečný gól," uvedl skotský kouč, kterému však trochu pokazila radost Vidičova červená karta.

Srbský stoper totiž kvůli vyloučení zřejmě nebude moci nastoupit v osmifinále Ligy mistrů proti Interu Milán. "Když uhodíte soupeře loktem před zraky rozhodčího, pak nemáte šanci. Nedal sudímu na výběr," prohlásil Ferguson.

Jeho svěřenci se z triumfu na mistrovství světa klubů radovali podruhé v historii. Poprvé se jim to povedlo v roce 1999, když v tehdejším Interkontinentálním poháru porazili brazilské Palmeiras 1:0. Z aktuálního kádru u toho byli vedle trenéra Fergusona ještě Gary Neville, který si zahrál i v neděli, Paul Scholes a Ryan Giggs.

Klubové MS:
FINÁLE: Manchester United - LDU Quito 1:0 (0:0)
Branka: 73. Rooney. ČK: 49. Vidič (Manchester).
O 3. MÍSTO: Gamba Ósaka - Pachuca (Mex.) 1:0 (1:0)
Branka: 29. Jamazaki.

Reklama

Související témata: