Hlavní obsah

Nepokoje v Řecku se přenesly i na fotbalové stadióny

HERAKLION

Nepokoje v Řecku, které trvají už dva týdny, se přenesly i na fotbalové stadióny. Nedělní ligové utkání mezi OFI Kréta a Panathinaikosem Atény muselo být zhruba na deset minut přerušeno kvůli zásahu policie proti demonstrujícím.

Článek

Podle agentury DPA protestovala zhruba stovka diváků v hledišti proti smrti patnáctiletého mladíka, jenž zemřel 6. prosince po zásahu policejní kulkou. Na policisty házeli diváci plastikové sedačky a nadávali jim.

Strážci zákona proti nim zasáhli slzným plynem, čímž se postarali o přerušení zápasu. Plyn se totiž rozšířil až na trávník a hráči obou mužstev utekli v panice do kabin. Utkání se nicméně dohrálo a domácí tým, který do listopadu trénoval František Straka, prohrál 0:3.

Střety mezi mladými lidmi a policií trvají v Řecku už patnáct dní. Podnět k nim dala smrt mladého Alexise Grigoropulose, kterého při zásahu proti demonstrantům zastřelil policista. Jeho smrt vyvolala řadu následných násilných akcí, které postupně nabyly protivládního zaměření a staly se nejhorší vlnou násilností a protestů za poslední desetiletí. Škody dosahují milionů eur.

Reklama

Související témata: