Hlavní obsah

Místo míče holící strojek, místo hřiště stánek na trhu. Koronavirus dopadá na brazilské fotbalisty

Brasília/Praha

Pandemie koronaviru tvrdě dopadá na brazilský fotbal. Několik hráčů přišlo o práci a muselo najít nový zdroj obživy. Patří mezi ně i dvojice Alves Oliveira a Lopes Silva. Jeden z nich se teď živí jako prodejce ovoce na místních trzích. Ten druhý vzal zase do ruky holící strojek. Na to, jak se profesionálové bez fotbalových příjmů vyrovnávají s nepříjemnou finanční situací, se můžete podívat ve videu níže.

Z brazislkých fotbalistů se během pandemie stali prodavači ovoce či kadeřníci.Video: Reuters

 
Článek

Holíč, prodavač na trzích, poslíček s jídlem – to je jen menší výčet zaměstnaní, které kvůli koronavirové krizi museli dočasně přijmout někteří brazilští fotbalisté.

„Vstávám o půl sedmé. Naložím auto a jedu na trh, pak všechno připravíme. Poté jedu domů se převléknout a jdu trénovat. Díky bohu za to, že jsem měl dříve dobrý plat. Teď je ten rozdíl v příjmech obrovský, ale tato práce mi pomůže nesahat na uspořené finance," vysvětlil svou motivaci Alves Oliveira, kterému vypršel v klubu kontrakt a zaměstnavatel mu ho neprodloužil.

Obdobný osud čekal i na Lopese Silvu. „Přiznávám, že je to teď hodně složité. Byli jsme všichni odkázáni pouze na fotbal. Teď se nic nehraje. Díky bohu za to, že existuje tohle holičství a já můžu rodině přinést domů obživu," řekl agentuře Reuters Brazilec.

„Mám smlouvu z roku 2017, ale klub mi čtyři měsíce neposlal výplatu. Mám spoustu přátel holičů, tak mě to naučili, i když museli být se mnou hodně trpěliví," dodal Silva, který doufá, že se k fotbalu zase brzy vrátí.

Reklama

Související témata:
Prodejce
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň