Hlavní obsah

Fotbal i dostihy dostávají od pondělí šanci na výrazně větší počet diváků

Ligový fotbal, ale třeba i úvodní dostihový mítink sezony v Pardubicích dostávají od pondělí 15. června šanci na větší diváckou účast. Ministerstvo zdravotnictví uspíšilo další uvolňování protikoronavirových opatření a rozhodlo, že pořadatelům hromadných akcí umožní účast nejvýše 500 osob ve stejný čas v každém ze stavebně oddělených sektorů areálu.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jen několik desítek diváků mohlo sledovat utkání České Budějovice - Liberec, ilustrační foto.

Článek

Počet lidí na fotbalových zápasech tak při dodržení všech regulí může stoupnout až na 2500, což by se jistě snažily naplnit Sparta i Olomouc hned při středečních zápasech MOL Cupu. „Toto povolení ale bude možné pouze při využití nejvýše pěti takovýchto sektorů, například v rámci sportovního stadionu, přičemž každý z nich má svůj vstup z venkovních prostor i dostatečné zázemí. Navíc pořadatel musí divákům zamezit pohyb mezi sektory a zajistit jejich specifické rozmístění v daném sektoru," upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Při konání hromadných akcí ve venkovních prostorách stále platí, že musí být dodržován odstup mezi osobami nejméně 1,5 metru, s výjimkou členů domácnosti nebo osob blízkých. Při menší vzdálenosti je povinnost používat ochranný prostředek dýchacích cest.

Změnu vítají i milovníci koní. Překážkové dostihy začnou na pardubické dráze 20. června, kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 o šest týdnů později, než bylo původně v plánu. „Odkládali jsme to, abychom mohli dostihy pořádat alespoň s částečnou diváckou účastí. Moc stojíme o kulisu fanoušků, která dodává potřebnou atmosféru," říká ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller, který je rád, že epidemiologické stanovisko umožňuje obrovský areál rozdělit do pěti oddělených sektorů s povolenou kapacitou.

„Naplnit upravené regule by pro nás neměl být žádný problém a tím můžeme dostat hned na první dostihový den i běžné návštěvníky," naznačuje Müller a prozrazuje, že v nahuštěném programu sezony má plánováno celkem osm dostihových dnů. „Není to ideální pro koně, stáje ani jezdce, ale snažíme se zachránit všem obživu v mimořádné situaci," dodává Müller.

Reklama

Související témata: