Hlavní obsah

Futsalisté budou při losování evropského šampionátu v druhém koši

PRAHA

Čeští futsalisté budou při losování základních skupin evropského šampionátu, který se v příštím roce uskuteční v Maďarsku, zařazeni do druhého koše. Utkají se tak s jedním ze čtyř elitních týmů - obhájcem titulu Španělskem, Itálií, Ruskem nebo Ukrajinou.

Článek

Právě skončená kvalifikace nic nezměnila na šestém místě českého týmu v evropském žebříčku. Svěřenci Tomáše Neumanna budou figurovat v druhém koši společně s Portugalci, Srby a Slovinci. Domácí Maďaři budou vylosováni tak, aby své zápasy odehráli v hlavním městě Budapešti.

"Budou umístěni na první pozici ve skupině, ale v podstatě budou figurovat ve třetím koši a nevyhnou se někomu z favoritů. Silné týmy si rozhodně pohlídají, aby spolu nehrály dva v jedné skupině," řekl v pondělí ČTK šéf českého futsalu Otakar Mestek.

Šampionátu se poprvé v historii zúčastní dvanáct týmů, které budou rozděleny do čtyř tříčlenných skupin. První dva celky projdou do vyřazovacích bojů. "Naším cílem bude zkusit postoupit do play off. Tam už se může stát cokoliv. Pokud nedostaneme Španělsko, můžeme hrát s kýmkoliv," mínil Mestek.

Maximem Čechů je semifinále

V osudí nechybí žádný z favoritů. Na třetí titul po sobě se pokusí dosáhnout Španělé, kteří v roce 2007 porazili ve finále Itálii. Čeští futsalisté se na šampionátu představí popáté za sebou, jejich dosavadním maximem je semifinálová účast z roku 2003.

Češi v kvalifikaci znovu vyřadili silné Chorvaty. Zatímco před dvěma lety zvítězili v rozhodujícím duelu ve Splitu vysoko 5:1, tentokrát účast na mistrovství zachránili až zázračným obratem v závěru nedělního utkání, které vyhráli těsně 3:2. Do Maďarska je poslal gól Martina Dlouhého pouhých šest sekund před koncem.

Chorvatům zavřela inkasovaná branka dveře na šampionát, protože se vinou horšího skóre nedokázali dostat ani mezi čtveřice nejlepších týmů z druhých míst. V ní figurují Ázerbájdžán s Běloruskem, které se chystají na svoji premiéru na mistrovství.

Šampionát v Budapešti a Debrecínu se uskuteční v druhé polovině ledna příštího roku, skupiny se budou losovat 10. září zřejmě ve švýcarském Nyonu.

Rozdělení účastníků ME 2010 do losovacích košů:
1. koš: Španělsko, Itálie, Rusko, Ukrajina.
2. koš: Portugalsko, Česká republika, Srbsko, Slovinsko.
3. koš: Belgie, Maďarsko, Bělorusko, Ázerbájdžán.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice