Hlavní obsah

Platiniho kvůli podezřelé platbě začali vyšetřovat ve Švýcarsku

Ženeva

Bývalého francouzského fotbalistu Michela Platiniho začaly vyšetřovat švýcarské úřady. Důvodem jsou dva miliony dolarů, které coby někdejší předseda evropské fotbalové unie UEFA v roce 2011 obdržel od tehdejšího předsedy mezinárodní federace FIFA Seppa Blattera. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Petr Horník, Právo

Michel Platini na archivním snímku.

Článek

Platini, jenž byl i místopředsedou FIFA, dostal v roce 2015 osmiletý zákaz působení ve fotbale za sporné přijetí peněz Blattera za údajnou poradenskou činnost. Po sérii odvolání dosáhl Francouz pouze snížení trestu na čtyři roky. Navíc musí zaplatit pokutu 60 tisíc švýcarských franků, aby se po říjnovém vypršení trestu mohl do fotbalu vrátit.

Pětašedesátiletý Platini neuspěl v březnu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku s odvoláním proti čtyřletému zákazu působení ve fotbale. Verdikt soudu ve Štrasburku byl už pátou právnickou porážkou, kterou Platini utrpěl. Rozhodnutím o jeho potrestání už se zabývaly etická komise a odvolací komise FIFA, sportovní arbitráž CAS a švýcarský nejvyšší soud.

Blattera před dvěma týdny začaly opět vyšetřovat švýcarské úřady kvůli novému podezření ze zpronevěry. Podle informací agentury AP byl bývalý fotbalový činovník obviněn kvůli bezúročné půjčce jednoho milionu dolarů, kterou mezinárodní federace poskytla svazu Trinidadu a Tobaga a později ji odepsala jako dar.

Jde o jednu z řady podezřelých plateb ve prospěch někdejšího šéfa trinidadského svazu a bývalého viceprezidenta FIFA Jacka Warnera, který před pěti v rámci rozsáhlé korupční kauzy ve vedení federace dostal doživotní zákaz působení ve fotbale. V USA navíc stále čelí obvinění z podvodu, zpronevěry a praní špinavých peněz.

Blatter dostal za účast v aféře šestiletý zákaz působení ve fotbale, který mu skončí v říjnu 2021. Čtyřiaosmdesátiletého činovníka kvůli tomu vyšetřovaly i úřady, ale v polovině dubna byl Blatter zbaven obvinění z nevýhodného prodeje televizních práv právě Warnerovi.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň