Hlavní obsah

Tady ti černoši, to nechápu... Bývalý kouč Sparty si na Slovensku zavařil

Bývalý kouč Sparty či třeba slovenského Ružomberoku David Holoubek musí žehlit průšvih, který si natropil během komentování finále slovenského poháru pro Českou televizi mezi Slovanem a právě jeho bývalým klubem Ružomberokem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Holoubek na archivním snímku.

Článek

Na Slovensku to Holoubek pořádně schytal za svůj komentář ke střetu Brazilce Rafaela Rataa ze Slovanu s Lukášem Kojnokem z Ružomberoku. Sudí odpískal Rataův faul, s čímž Brazilec rozčilenou gestikulací vehementně nesouhlasil.

„Zajede do něj, otočí ho a ještě se diví. To je pro mě nepochopitelný. Místo, aby se omluvil hráči, kterého v podstatě zraní, tak jde a diví se... Tady ti černoši všichni v tuhle chvíli... Vadí mi to, to chování," komentoval Jihoameričanovo chování Holoubek.

Jeho slova pochopitelně neušla pozornosti a na sociálních sítích to 40letý kouč celkem schytal.

Rodák z Humpolce se ale ke všemu následně postavil čelem a na stránkách slovenského serveru šport.sk se omluvil.

Rád se osobně omluví

„Připouštím, že můj výrok byl velmi nešťastný, a sám jsem si to uvědomil hned potom, co zazněl v éteru v televizním přenosu. Věřte mi, nebyl vysloven s žádným rasistickým podtextem vůči hráči Rafaelu Rataovi. I když byl můj výrok krajně nešťastný, myšlený byl jen tak, že hráči tmavé pleti, s kterými mám dlouhodobou zkušenost, jsou emotivnější a na výroky rozhodčích na hřišti občas reagují popudlivě. Tím rozhodně netvrdím, že jiní fotbalisté takto nevystupují a že jich není též hodně," kál se Holoubek.

„Rasismus a xenofobie ve fotbale nemají místo, všichni jsme si rovni. Pokud se někoho můj nešťastný výrok dotkl, upřímně se mu omlouvám, protože opravdu nebyl myšlený nijak zle. Rád se osobně omluvím i Rafaelu Rataovi, kterého respektuji jako výborného hráče," uvedl také mimo jiné Holoubek.

Reklama