Hlavní obsah

Nová fotbalová sezona začne v Belgii kvůli koronaviru bez diváků

Nová sezona belgické fotbalové ligy, jejíž start je naplánován na sobotu 8. srpna, začne kvůli pandemii koronaviru bez diváků. Vedení soutěže navíc vyzvalo fanoušky, aby se při podpoře týmů neshlukovali.

Foto: Sport.cz

Útočník Brugg Michael Krmenčík s pohárem pro mistra Belgie.

Článek

Belgická vláda kvůli nárůstu počtu nakažených zpřísnila v pondělí opatření v boji proti šíření onemocnění covid-19. Každá domácnost bude muset nově v příštích čtyřech týdnech omezit své společenské kontakty na nejvýše pět lidí (zatímco dosud to bylo 15 osob). Akcí ve vnitřních prostorech se může účastnit jen 100 lidí (namísto dosavadních 200) a venku jen 200 osob (namísto 400).

"Jedině co nejpřísnějším dodržováním nařízení můžeme zajistit start fotbalové sezony. Chceme zaručit zdraví každého, kdo je ve fotbale nebo se kolem něj pohybuje," uvedlo vedení ligy v prohlášení.

Zatímco v květnu a červnu nákaza v Belgii ustupovala, v posledních třech týdnech se čísla zhoršila. Podle dnes zveřejněných údajů počet nakažených mezi 18. až 24. červencem v porovnání s předchozím týdnem vzrostl o 69 procent.

Průměrně je denně pozitivně testováno 311 lidí. Celkově se novým typem koronaviru nakazilo v zemi přes 66 000 osob, z nichž přes 9800 zemřelo.

Bruggy čeká finále poháru

Předchozí ročník belgické fotbalové ligy byl v březnu stejně jako drtivá většina sportovních soutěžích na světě přerušen. V květnu pak byla předčasně ukončena sezona stejně jako v sousedních zemích Nizozemsku a Francii či Skotsku. Mistrem byl vyhlášen FC Bruggy, za který hraje český reprezentační útočník Michael Krmenčík.

V sobotu mohou Bruggy ve finále domácího poháru proti Antverpám zkompletovat double. Bude to první soutěžní utkání v Belgii od březnového přerušení sezony.

Reklama

Související témata: