Hlavní obsah

Fotbalisty trápila při Tipsport lize v Edenu namrzlá umělá tráva

PRAHA

Problémy se zmrzlou umělou trávou v pražském Edenu trápily fotbalisty při víkendovém vyvrcholení 13. ročníku zimní Tipsport ligy. Olomoucký útočník Pavel Šultes dokonce prohlásil, že na tak špatném terénu ještě nikdy nehrál. Organizátoři turnaje však tvrdí, že udělali vše, co mohli.

Článek

Kvalitě trávníku podle nich uškodily současné mrazy a kalamita, kvůli níž při odklízení sněhu z plochy zmizela i část granulátu a posypové soli.

Fotbalisté se s umělou trávou v Edenu hodně potýkali. Hráči často ztráceli stabilitu, k vidění bylo mnoho pádů a podklouznutí. Nejvíce frustrovaným dojmem působil Šultes. "Zažil jsem hodně hřišť, ale na tak špatné umělce jsem ještě nehrál," prohlásil olomoucký útočník v poločase finálového utkání proti Žilině.

Kouč Hanáků Zdeněk Psotka se ke kvalitě povrchu v Edenu vyjádřil diplomatičtějším tónem. "Umělka je určitě lepší než škvára, ale musí být dobře připravená. Musí být měkká. Teď tomu to počasí nepřálo, bylo to zmrzlé," řekl kouč na tiskové konferenci po finále.

Šultes podle něj asi nezvolil ideální druh obuvi, neboť si nevzal takzvané turfy, kopačky s větším počtem malých gumových kolíků. "Pavel to možná řekl z toho důvodu, že měl dneska lisovky, ve kterých to klouže. V turfech to tolik neklouzalo," podotkl olomoucký trenér.

Pořadatelé Tipsport ligy tvrdí, že ohledně terénu nešlo udělat víc. "Za organizační výbor mohu říct, že jsme tady téměř spali, aby bylo to hřiště připravené. Bohužel napadlo enormní množství sněhu a samozřejmě s tím úklidem se odklidí i část granulátu a soli, kterou se trávník sype," vysvětlil novinářům Petr Pálka, jednatel České fotbalové agentury, která turnaj pořádá.

Neméně důležitou roli podle něj hraje také obutí. "Záleží, jak tomu pomohli hráči. Jestli si to vyzkoušeli a jestli měli dostatek obuvi na výměnu. Bylo to tvrdé a zmrzlé, v lisovkách klouzali. Teplota klesla až na minus dvanáct, což samozřejmě není ideální," dodal Pálka.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň