Hlavní obsah

Morava se vzepřela. Návrh, aby ve strahovské vládě povinně zasedala žena, na valné hromadě neprošel

Olomouc

Fotbalová Morava se zase jednou vzepřela. Na valné hromadě Fotbalová asociace ČR, která se po dvou odkladech na třetí pokus přece jen sešla v Olomouci, se totiž její delegáti postavili proti navrhované změně stanov, v nichž mělo být zakotveno zvýšení členů výkonného výboru o jedno místo vyhrazené ženě. Podle kuloárních informací je k tomu vedly obavy, že by toto místo připadlo Dagmar Damkové, manželce místopředsedy FAČR Romana Berbra, který by za nově vzniklé konstelace získal neomezenou moc a kontrolu nad celým českým fotbalem, kterému už beztak vládne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr a Dagmar Damková, manželé, kvůli nimž se fotbalová Morava na valné hromadě vzepřela.

Článek

Návrh o rozšíření strahovské vlády o „povinnou" ženu, která by měla být posvěcena jako třináctá členka výkonného výboru FAČR na volební valné hromadě v příštím roce, není a ani v Olomouci nebyl prezentován jako iniciativa současného vedení fotbalové asociace. Jde o pokyn a doporučení UEFA, zároveň i o jednu z preambulí dotačního programu státních orgánů. V minulosti ministerstva školství, momentálně a v budoucnu Národní sportovní agentury. A samozřejmě i o vládní strategii pro rovnost mužů a žen.

„Zastoupení a počet žen ve statutárním orgánu je odhodnoceno určitým počtem bodů, které v součtu s body za další kritéria rozhodují o přidělených financích. V našem případě jde o patnáct až dvacet milionů korun, jimiž je následně financován amatérský a regionální fotbal," zkusil generální sekretář FAČR Jan Pauly okamžitě vyčíslil ztrátu vzniklou tím, že změna stanov nebyla moravskou komorou na valné hromadě schválena a tudíž neprošla.

„Politikaření vyhrálo nad zdravým rozumem," glosoval resumé valné hromady Pauly. V české komoře se pro návrh vyslovilo 113 delegátů a dva se zdrželi hlasování. Za Moravu hlasovalo pro 28 delegátů, proti byli čtyři a 37 se zdrželo.

„Takové věci fotbal jen poškozují, protože změna stanov nás stejně čeká. Když ne na příští, tak na přespříští do stanov zapracována bude," zanechával odbojným Moravanům svůj vzkaz první muž českého fotbalu Martin Malík.

„Historicky je to pořád stejné. Nejsme schopni věcného dialogu, neumíme se pohádat za zavřenými dveřmi a pak přijít na valnou hromadu, a tam konat jednotně. Namísto toho vše řešíme tam v přímém přenosu," stýskal si, že jinak si počínají a své postoje deklarují zástupci Moravy při jednání výkonného výboru a jinak pak na valné hromadě obklopeni šikem svých moravských soukmenovců.

„Pokud sedí ve výkonném výboru kolegové, kteří neumí ve své komoře prezentovat svůj názor a postoj, je to na prd. Takové věci fotbal poškozují," přidával Malík.

„A navíc to na UEFA a v zahraničí vůbec poškozuje obrázek o nás. Nevyčíslitelně. Právě takové momenty odlišují dobré asociace od nejlepších a rozhodují i o přidělování turnajů. Neschválením změny stanov jsme se prostě nezařadili mezi vyspělé země a asociace, budeme za hlupáky," doplňoval předsedu asociace generální sekretář Pauly.

„Doufám, že šlo jen o nedorozumění či špatný vtip a na příští valné hromadě se všechno vyřeší," vzkazoval smířlivě moravské komoře.

"Řeší se dál věci bez nás a o nás. Že jsme připravili asociaci o 15 milionů korun? Kde to je? Nevím, podle jakého zákona, usnesení, dotačních bodů? Nikoho jsme neovlivňovali. Řekli jsme, že nám způsob není znám, a proto jsme doporučili zástupcům klubů MSFL a divizí, aby se zdrželi. Neříkali jsme jim, aby byli proti," oponoval místopředseda FAČR za Moravu Zdeněk Zlámal předsedovi Malíkovi i generálnímu sekretáři Paulymu.

Moravští delegáti v kuloárních debatách pod garantovanou anonymitou přidávali, že příčinou jejich nesouhlasu se změnou stanov byly i obavy z ještě silnější pozice, kterou si místopředseda asociace Roman Berbr ve výkonném výboru vybuduje a větší moci, která se v jeho rukou nakumuluje. Za nové konstelace by totiž měl při hlasování výkonného výboru zajištěnu trvalou většinu.

Reklama

Související témata: