Hlavní obsah

V nominaci na fotbalistu roku UEFA poprvé není Messi ani Ronaldo

Finalisty ankety UEFA o nejlepšího fotbalistu roku jsou záložník Kevin de Bruyne z Manchesteru City a útočník Robert Lewandowski s brankářem Manuelem Neuerem z Bayernu Mnichov. Poprvé v historii ocenění, které se uděluje od roku 2011, v elitní trojici nefigurují hvězdy Lionel Messi ani Cristiano Ronaldo.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Lionel Messi je nemile překvapený.

Článek

Nominaci kralují vítězové Ligy mistrů z Bayernu. Polský útočník Lewandowski si v sezoně 55 góly vylepšil osobní maximum, německý brankář Neuer bavorskému klubu rovněž výrazně pomohl k zisku tří trofejí. Belgický reprezentant De Bruyne v Anglii vyhrál hlasování hráčů o nejlepšího fotbalistu sezony a s Manchesterem City postoupil do čtvrtfinále Ligy mistrů. V Premier League klub skončil jeho tým druhý za suverénním Liverpoolem.

Dvojnásobný vítěz ankety Messi obsadil tentokrát dělené čtvrté místo, když obdržel 53 hlasů stejně jako útočník Paris St. Germain Neymar. Ronaldo, který je se třemi prvenstvími rekordmanem ankety, uzavřel s 25 hlasy první desítku. Do ní se vůbec nedostal loňský vítěz Virgil van Dijk z Liverpoolu.

Držitel ocenění bude vyhlášen 1. října během losování skupin Ligy mistrů v Nyonu. Cenu si převezmou i nejlepší fotbalistka a poprvé také trenéři v mužském i ženském fotbalu.

V kategorii trenérů jsou nominováni tři Němci - Hansi Flick z Bayernu spolu s Jürgenem Klippem z Liverpoolu a Julianem Nagelsmannem z Lipska.

Vítězný tým Ligy mistryň Lyon dodal do finálových nominací Wendie Renardovou, Lucy Bronzeovou a trenéra Jean-Luca Vasseura. Mezi hráčkami trojici doplňuje Pernille Harderová z týmu poražených finalistek Wolfsburgu, v nominaci je i jejich trenér Stephan Lerch. Třetím koučem žen je Lluís Cortes z Barcelony.

V anketě hlasovali trenéři 80 klubů hrajících Ligu mistrů a Evropskou ligu a zástupci médií z 55 členských zemí UEFA.

Reklama

Související témata: