Hlavní obsah

Fotbalový skandál se roztáčí. Razie v Berbrově domě, desítky dalších prohlídek

Praha/Plzeň

Napilno měli v pátek policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří rozjeli operaci proti korupční chobotnici v českém fotbale. Hned ráno policie zadržela devatenáct lidí v čele s místopředsedou Fotbalové asociace ČR Romanem Berbrem, obviněno bylo celkem dvacet osob. Do večera pak byly provedeny desítky domovních prohlídek, a to i prohlídka v Berbrově domě v Plzni, kterou zaznamenal reportér Práva.

Domovní prohlídka u Romana BerbraVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Prohlídce v domě západočeského bosse byl přítomen Berbrův advokát. "Bez komentáře," reagoval na dotaz Práva. Na místě pracovala asi desítka detektivů v civilu a policejní technik, přes okno byly patrné záblesky fotoaparátu. Objekt policisté opustili po páté odpoledne. Z domu v době přítomnosti reportéra Práva policisté neodnášeli žádné věci.

Podle důvěryhodného zdroje Práva seznámeného s policejním obviněním se případ točí především kolem Berbra a Romana Rogoze a jeho klubu Slavoj Vyšehrad. Má jít celkem o deset skutků spojených s korupcí a sázkami na konkrétní fotbalové zápasy. Sám Berbr je podle zdroje redakce obviněn z podplácení a ze zpronevěry ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

„Největší díl z těch skutků má Berbr a Rogoz, společně s nimi (Michal) Káník a další, kolem těch se to motá. Berbr má podplácení a nějakou zpronevěru, částek tam je hned několik, v řádech statisíců," upřesnil zdroj Práva, který si nepřál být jmenován.

Z fotbalových klubů, které jsou do případu namočené, je prý „dominantní Slavoj Vyšehrad". „Týká se to druhé a třetí ligy," doplnil zdroj.

Policie podle zjištění redakce během pátku provedla kromě razie v Berbrově domě desítky domovních prohlídek u podezřelých i v kancelářích, na sobotu má v plánu jednotlivé obviněné vyslechnout. Nynější počet stíhaných však podle všeho není konečný.

Nejen místopředseda
Roman Berbr je sice „jen“ místopředsedou Fotbalové asociace ČR, všeobecně je však považován a vnímán za nejmocnějšího muže českého fotbalu. Do korupčních kauz a skandálů byl zapleten už jako rozhodčí a později i jako delegát, nikdy mu však žádné provinění nebylo prokázáno, natož aby byl obviněn a potrestán. A to figuroval kupříkladu ve velké Horníkově aféře v roce 2004, když se i on objevil v policejních odposleších.
Jako rozhodčí si vysloužil absolutorium, neboť měl cit pro hru a uměl ji číst, takže soudcoval i na mezinárodní úrovni. Tento kumšt si ostatně přinesl i do fotbalového zákulisí.
Do nejvyššího vedení českého fotbalu se dostal v roce 2013, kdy byl zvolen místopředsedou svazu. V té době už systematicky budoval svou fotbalovou chobotnici z bývalých i aktivních rozhodčích, kteří obsadili místa ve vedení okresních i krajských svazů a nejrůznějších komisí a byli ke svému Náčelníkovi loajální.
Kromě přezdívky Náčelník, jak Berbra jeho věrní titulují, si u nich vysloužil i přezdívku Ramon či třeba Taťka, protože se o ně vždy dokáže postarat a oni mu projevují  bezmeznou oddanost.
Bez podpory Berbra, jenž byl za socialistického režimu příslušníkem kontrarozvědky StB, se proto nikdy neobešel žádný kandidát ucházející se o předsednické křeslo v českém fotbale.
Jako první vzpurní se proti českému fotbalovému Richelieumu postavili bývalí rozhodčí Libor Kovařík, Tomáš Kovařík a Antonín Kordula. Vystoupili s tím, že sudí neřídí předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková, která je Berbrovou manželkou, ale místopředseda asociace používající přitom mafiánských metod a praktik.
Berbr s Damkovou na ně podali žalobu, ale u soudu s ní neuspěli.

Reklama