Hlavní obsah

Maradona skončil po 60. narozeninách v nemocnici. Čeká ho operace

Buenos Aires/Praha
Aktualizováno

Po oslavě 60. narozenin nemá fotbalová legenda Diego Maradona žádný důvod k veselí. Podle informací argentinských médií se slavný hráč musí podrobit akutní operaci kvůli krvácení do mozku. Subdurální hematom u mistra světa z roku 1986 odhalila vyšetření v nemocnici, v níž byl hospitalizován v pondělí.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Diego Maradona byl převezen do nemocnice

Článek

Maradona byl přijat na kliniku Ipensa v La Plata tři dny po 60. narozeninách. Jeden z nejlepších fotbalistů historie trpěl anémií, byl dehydrovaný, zesláblý a velice unavený. Podle osobního lékaře Leopolda Luqueho byly hráčovy potíže vyvolány především psychickými důvody a Maradonův stav se podle dnešního vyjádření postupně zlepšoval. V nemocnici měl zůstat tři dny na pozorování.

"Nebyl v dobrém psychickém stavu a to mělo dopad i na jeho fyzické zdraví. Není na tom tak dobře, jak by mohl být a jak vím, že by mohl být. Potřebuje pomoc a teď je na to ten správný čas," řekl argentinským médiím doktor Luque.

"Diego je člověk, který je občas vynikající a někdy už tolik ne. Mohl by na tom být desetitisíckrát lépe a pobyt v nemocnici mu pomůže," uvedl osobní lékař slavného fotbalisty. "Je velmi náročné být Maradonou," dodal. Podle Luqueho půjde o rutinní zákrok. "Je při vědomí, všemu rozumí a souhlasí s operací," řekl doktor. Maradona bude následně převezen na kliniku Olivos v Buenos Aires.

Slabý a unavený

Bývalý hvězdný ofenzivní hráč se naposledy objevil na veřejnosti v pátek v den 60. narozenin před zápasem svého týmu proti Patronatu. K jubileu dostal pamětní medaili a dort, ale ještě před začátkem duelu po krátké oslavě ze stadionu odešel. Podle přítomných vypadal slabě a nebyl v pohodě. Dny předtím byl v karanténě kvůli kontaktu s osobou vykazující příznaky koronavirové nákazy. Lékař nicméně odmítl, že by se aktuální Maradonovy problémy týkaly koronaviru.

Foto: Sport.cz

Slavný Diego Maradona kvůli zdravotním problémům ukončil angažmá v mexickém klubu Dorados.

Subdurální hematom obvykle vznikne po úderu do hlavy. "Musel se praštit a ani si to neuvědomil. To se může stát vzhledem k práškům na spaní, které užívá," řekl rádiu Kiss Kiss Maradonův přítel a manažer Stefano Ceci. "V posledních dnech byl na dně, deprimovaný a anémie tomu ještě přidala. Jeho životní styl se po těch letech na jeho těle hodně podepsal a pandemie jeho psychickému stavu moc nepomohla," uvedl Ceci.

Maradona strávil v minulých letech v nemocnicích hodně času, často v důsledku svého bouřlivého životního stylu, jenž ho provázel už od dob aktivní kariéry. V roce 2004 byl například v nemocnici se srdečními a respiračními problémy souvisejícími s užíváním kokainu.

Později se dvojnásobný mistr italské ligy s Neapolí podrobil odvykacím kůrám kvůli závislosti na drogách a alkoholu. Loni v lednu byl hospitalizován s vnitřním krvácením do břicha.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice