Hlavní obsah

Za chybami rozhodčích je šlendrián a nedostatečná příprava, láteří Macela

Osm zastavených delegací pro rozhodčí chybující v prvních dvou jarních kolech fotbalové ligy a k tomu vyškrtnutí asistenta Jaroslava Moudrého z profesionální listiny sudích kvůli signalizaci neexistujícího ofsajdu v utkání Slovácko - Plzeň při gólové akci Západočechů. Pěkně drsný je výčet trestů, které vynesla komise rozhodčích ČMFS. „Chyb je na můj vkus příliš,“ mračí se šéf komise Luděk Macela.

Foto: archiv, Sport.cz

Na ligové rozhodčí se snáší velká kritika

Článek

Rozhodčí v prvních dvou ligových kolech nakupili mnoho chyb. Čemu přikládáte neuvěřitelné množství přehmatů?

Některé věci si vysvětlit nedokážu. Ale řekněte mi, kdo nedělá chyby... Pokud rozhoduje lidský faktor, mohou se chyby stát. Ale na můj vkus je jich příliš. Nicméně nedovoluji si vidět za přehmaty úmysl. Spíše šlendrián a nedostatečnou přípravu, podcenění.

Snažil se asistent rozhodčího Jaroslav Moudrý obhajovat? Čím vysvětloval svoji chybu při utkání na Slovácku?

Zapřísahal se, že z jeho strany nešlo o úmysl Plzeň poškodit. A já doufám, že mluvil pravdu. Věřím, že v dalších kolech tolik problémů nebude. Ze strany komise rozhodčích nebylo nic zanedbáno. Vždyť já dávám obsazení rozhodčích na víkendové zápasy svazovému předsedovi Haškovi už v úterý, aby mi nikdo nemohl v průběhu týdne říct, že obsazuji utkání podle objednávky. Stojím si za tím, že práce s rozhodčími je u nás na stejné úrovni jako v jiných zemích. Doufám, že v dalších kolech nebude tolik problémů.

Byl přehmat Moudrého na vyškrtnutí z listiny profesionálních rozhodčích?

Všechno jsme s ním prodiskutovali. Možná má doma nějaké problémy. Jestli ano, měl s tím přijít a všechno říct. Jeho odmávaný ofsajd byl ale hrubou chybou. Strašně ovlivnil utkání. Takové chyby nemůžeme přehlížet. Úplně zaspal. Stál na té lajně jako kolík. Nevím, kam koukal.

Moudrého už jste jednou z listiny vyškrtli. V listopadu 2006 řídil jako hlavní rozhodčí utkání Kladno-Brno, v němž měl poškodit hosty, kteří daný zápas dohrávali v devíti. Jak se dostal zpátky mezi elitu?

Tehdy měl omezenou delegaci do konce soutěžního ročníku. Působil v ČFL, byly na něj výborné reference, měl doporučení, proto jsme ho na listinu zařadili znovu.

Věříte, že tvrdé tresty budou dostatečným strašákem pro rozhodčí, aby podávali výkony koncentrovanější a bez chyb?

Nejen to. Svolali jsme mimořádný seminář na příští středu, kde se všemi rozhodčími kritické situace probereme a budeme chyby rozebírat, protože zlepšení prostě přijít musí.

Dráždí vás chyby rozhodčích hodně? Nehledáte v nich úmysl?

Už jsem říkal, že si nedovoluji vidět za přehmaty úmysl. Samozřejmě, že jsme s odstupem všichni chytří, když vidíme všechny situace zpomaleně a několikrát v televizi. Kdybychom používali video, bylo vše vyřešené za pár vteřin. A neuznaný gól Plzně kvůli vymyšlenému ofsajdu na Slovácku bychom neřešili, stejně jako penaltové situace na Slavii, v Českých Budějovicích či v Olomouci. Jednali jsme s předsedou svazu Ivanem Haškem, který dále komunikoval s šéfem organizace FIFA Blatterem. Chtěli jsme video vyzkoušet jako pilotní projekt, ale nemůžeme jít proti nařízením FIFA. Pokud nedá Blatter souhlas, nemůžeme nic zkoušet. Následovaly by sankce proti ČMFS.

Reklama