Hlavní obsah

Berbr: Dohodnu se i s Kajínkem, ale ze strany Moravy nebyla vůle

Západočeský šéf a bývalý sudí Roman Berbr je bez diskuse šedou eminencí valných hromad. I před tou páteční se zdálo, že ji má pod kontrolou a za předsedu bude zvolen jím podporovaný Jindřich Rajchl. Morava zablokováním jednání v samém úvodu však tyto plány zhatila... "Jednání bylo od začátku účelové. Nebyla vůle se na čemkoliv smysluplně dohodnout," říká Berbr v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Berbr přichází na valnou hromadu FA ČR.

Článek

Co říkáte výsledku valné hromady, cítíte osobně prohru?

Já jsem nic neprohrál... Moravská komora přišla s návrhy, které se tady nedaly prohlasovat, protože to byla volební valná hromada. Na programu nebyly změny stanov. A oni nastolili ultimativně požadavky, které jsme nemohli přijmout. Pokud bychom je měli přijmout, musíme o nich nejprve politicky jednat. Pokud se o nich předem nejedná, je to vydírání.

Jak na vás působila vystoupení moravského místopředsedy Dalibora Kučery?

Mám z nich pocit, že přijel se záměrem, aby žádná valná hromada nebyla.

Připadalo vám jednání od začátku účelové?

Ano, tak nějak. Nebyla vůle se na čemkoliv smysluplně dohodnout.

Myslíte, že se Morava chce prostřednictvím Dalibora Kučery držet u moci?

Určitě, ale nejsem si jistý, jestli je Kučera brán jako jejich lídr. I to mi připadlo účelové.

Nezablokovala Morava jednání i proto, že chce přijít se svým kandidátem?

Morava do těchto voleb kandidáta nepostavila. To o mnohém svědčí, jak to tam vypadá. Do příštích voleb nejspíš přijde s nějakým kandidátem. Musí si ale uvnitř komory vysvětlit, kdo to bude. Na dohadovacím řízení vyšlo najevo, že oni by si chtěli po druhém kole zvolit svého kandidáta z těch dvou stávajících... Ale pokud vím, tak Jablonec i Praha jsou v Čechách.

Vnímáte to jako zradu ze strany Moravy?

Ale vůbec ne, mají na to finále, jaké tady předvedli, nárok. Beru od nich ale jako nefér jednání, že v úterý si dáme nějaké slovo a oni ho nedodrží.

Nezvolení předsedy je špatný signál i do zahraničí...

Samozřejmě to naše renomé nevylepší, ale zas taková tragédie to není, Itálie neměla předsedu asi dva roky a osm měsíců a fungovala. Bude záležet na práci výkonného výboru. Za pozitivní vidím přítomnost zástupců FIFA a UEFA na jednání. Udělali si obrázek a může se stát, že nám FIFA nařídí zrušení dvoukomorového systému. Podobně zasáhla už v pěti zemích. Museli bychom přijmout stanovy, které nám jako univerzální předloží FIFA, protože při jejich nepřijetí bychom mohli být vyloučeni ze všech soutěží FIFA i UEFA. Myslím si, že pokud se na něčem smysluplném nedohodneme, do roka nám to nařídí.

Vy tedy považujete dvoukomorový systém za hlavní problém fotbalu v Česku?

Dvoukomorový systém je paskvil a velký problém. Neukázalo se to jen na této valné hromadě, ale i na několika předchozích.

Které komoře škodí víc?

Škodíme si obě komory navzájem.

Třeba i úmyslně?

Dneska to bylo i úmyslně.

Na dohadovacím jednání pěti zástupců obou komor prý přišel majitel Plzně Tomáš Paclík s kompromisním návrhem, který ale Morava znovu smetla se stolu. Můžete jako účastník jednání říci, o co šlo?

Pan Paclík navrhl, aby Morava pustila do volby oba kandidáty, tedy Jindřicha Rajchla i Miroslava Peltu, a výkonný výbor se zaváže, že do příští valné hromady v červnu 2012 se dohodneme na jejich požadavcích. A pokud by nebyly schváleny, pak by předseda, který by byl dnes zvolen, odstoupil. To je ale vůbec nezajímalo.

Ještě ve čtvrtek večer vše vypadalo, že volba předsedy proběhne. Vy jste podporoval Jindřicha Rajchla. Čekal jste, že by mohlo dojít k tomu, že se volba vůbec neuskuteční?

Od Moravanů už čekám cokoliv.

Není ta zatvrzelost i na české straně?

Samozřejmě ano. Jestliže jde o volební valnou hromadu, nemůžeme dělat stanovy tři minuty před začátkem jednání. Měli na ně dva roky času, kdy se chystaly. Byl jsem na dvou politických jednáních o stanovách. Z Moravy tam byl pan Nezval a ještě jeden jejich zástupce, jméno si nepamatuji, ale ani jedinkrát tam nebyl místopředseda Dalibor Kučera. Když nebyl ani na jednom jednání, nemůže přeci dneska začít s tím, že bude měnit stanovy. Tak se to přeci nedá dělat.

Třeba tím začal svoji vlastní volební kampaň na předsedu za Moravu...

Tak to Moravě gratuluji.

Nepřipadá vám, že se nehlasuje podle racionality návrhu, ale podle příslušnosti ke komorám?

Vytváříme si ve fotbale nezdravý nacionalismus. To je špatně. Pamatuji si bezkomorový systém, kdy Morava měla jednoho dva kandidáty do výkonného výboru, a fňukali, že to je málo. František Chvalovský jim nabídl dvoukomorový systém, který hned akceptovali. Tomu rozumím. Ale před dvěma měsíci schválili stanovy a teď je chtějí měnit? To už nechápu.

Hlasuje se podle lídrů komor či zájmových skupin?

Je to jako v politice. Vždycky máte svoje lídry a podle nich se hlasuje.

Místopředseda Jindřich Rajchl říkal, že i kdyby byla valná hromada za tři čtvrtě roku, nic se nezmění a nový předseda na delší období zase nebude zvolen. Neobáváte se toho?

Neobávám, protože na Moravě dnes nemají žádného lídra. Kučera je jen zastupující lídr, protože sever ani střed Moravy ho nebere. Morava je nejednotná. Já jsem schopen domluvit se i s Kajínkem na čemkoliv, ale ze strany Moravy nebyla vůle. Oni musí přijít s návrhem. Dnes vůbec nechtěli jednat, přijeli s tím, že nebudou volit.

Problém valné hromady se ale točil hlavně kolem zastupitelnosti. Moravě vadilo, že může volit kdokoliv, kdo přijde s plnou mocí...

Dneska se můžete v zastoupení i oženit. Tudíž jde o institut občanského zákoníku, který je naprosto normální. Dnes to byl jen zástupný problém. Ani nevím, kdo tu byl za Slavii, ale vím, že by tu nemohl být za Teplice František Hrdlička, protože statutárními zástupci jsou majitelé z Japonska... Řešíme úplné nesmysly.

Reklama

Související témata: