Hlavní obsah

Zůstane fotbal bez šéfa? UEFA českou deputaci nekárala, uzavřená dohoda už zase neplatí

Není vyloučeno, že by i mimořádná valná hromada českého fotbalu plánovaná na 17. listopadu do Nymburka mohla skončit blamáží a nový šéf by ani na ní nemusel být zvolen. A to přesto, že všichni tři místopředsedové stojící v čele prozatímní strahovské vlády se této eventuality upřímně děsí a ve shodě až dojemné prohlašují: „Nového předsedu zvolit prostě musíme!“ Mnohé zákulisní indicie ovšem naznačují, že by mohlo jít jen o zbožné přání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Konec! Předsednictvo zářijové valné hromady se rozchází bez toho, aby se začalo hlasovat o novém šéfovi.

Článek

Tříčlenná česko – moravská deputace se ve čtvrtek vydala do Švýcarska, kde měla představitelům UEFA a FIFA objasňovat, jak to vlastně bylo s fiaskem na zářijové valné hromadě, proč český fotbal pořád ještě nemá šéfa a co je vůbec myšleno dvoukomorovým uspořádáním zakotveným ve stanovách.  Žádné „bububu“ však místopředsedové Kučera, Rajchl a Svoboda nakonec v Curychu neslyšeli, ba ani pokárání či hrozeb různými sankcemi zahrnuti nebyli.

Zákulisní jednání na poslední valné hromadě FA ČR. Dušan Svoboda (vlevo) debatuje s Miroslavem Peltou a Romanem Berbrem (vpravo).foto: Právo/Jan Handrejch

Pondělní dohoda v pátek neplatila

„Skutečně nám nic nenakazovali, nepřikazovali, nenavrhovali, spíše chtěli slyšet vysvětlení, protože pro lidi nežijící v našich poměrech jsou některé věci těžko pochopitelné. Třeba dvoukomorový systém,“ potvrdil Dušan Svoboda, že si vyslanci českého fotbalu žádné pokárání od představitelů FIFA a UEFA nepřivezli.

Dost možná i proto, že do Curychu dorazili s ujištěním, že vůle k dohodě existuje a první kulatý stůl vyjednávačů obou komor už v pondělí v Praze proběhl. A kupodivu k dohodě v drtivé většině sporných bodů dospěl.

„V pondělí jsme se jasně dohodli, jenže při pátečním jednání výkonného výboru byla tato dohoda zpochybněna a už neplatí,“ prozradil dočasný šéf asociace Dalibor Kučera. „Zpochybněna byla zástupcem české komory, který přitom seděl u kulatého stolu a s dohodou souhlasil,“ prozradil další muž v čele prozatímní strahovské vlády D. Svoboda, jaké poměry v českém fotbale vládnou a že dospět na bafuňářském poli k dohodě bude nebetyčně těžké.

Sporný bod? Odkud jsi, kde jsi členem

A když se před cestou delegátů do Nymburka nedospěje k dohodě, může mimořádná valná hromada skončit opět fiaskem a fotbal tudíž bude dál bez předsedy. Hlavním kamenem sváru momentálně je, jak posuzovat kandidáty na křeslo předsedy.

„Jedna názorová skupina tvrdí, že kandidát musí mít bydliště a klubové členství v komoře, která ho navrhuje a volí, druhý názorový proud připouští, že může být odkudkoli,“ vysvětluje Svoboda.

Jindřich Rajchl se na minulé valné hromadě nestačil delegátům ani představit.foto: Právo/Jan Handrejch

„Přitom nový předseda by měl být předsedou všech. V Čechách i na Moravě,“ kroutí hlavou nad názorovými veletoči třetí z místopředsedů Jindřich Rajchl, jenž se dosud nerozhodl, zda se bude o křeslo šéfa českého fotbalu opět ucházet. Druhý z kandidátů Miroslav Pelta naproti tomu už svůj úmysl potvrdil, byť termín pro podání přihlášek vyprší až 27. října.

„A do tohoto termínu se mohou objevit další uchazeči. Na nás proto je, abychom jednací a volební řád formulovali tak, aby byl nastaven neutrálně pro všechny kandidáty a nikoli účelově pro jednoho z nich. Jen potom zvolíme předsedu,“ připomněl po pátečním jednání strahovské generality Rajchl.

„Proto věřím, že při dalším kole jednání vyslanců české a moravské komory, které máme naplánované na úterý, k dohodě dospějeme a v listopadu v Nymburce nového šéfa zvolíme,“ doufá Kučera, že český fotbal bez předsedy po mimořádné valné hromadě nezůstane.

Reklama