Hlavní obsah

Prokuratura šetří možnou korupci na vrcholu polského fotbalu

VARŠAVA

Prokuratura ve Varšavě ve středu zahájila vyšetřování uvnitř Polského fotbalového svazu (PZPN) kvůli možné korupci. Dnes o tom informují polská média.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

V Polsku se řeší korupční skandál.

Článek

Prokuratura začala případ vyšetřovat, aby zjistila, zda členové vedení PZPN nepřijímali nebo neslibovali úplatky v souvislosti se stavbou nového sídla fotbalového svazu. Za to podle polských zákonů hrozí až pět let vězení.

Před časem se na veřejnost dostaly audio a videonahrávky, na nichž se šéf PZPN Gregorz Lato baví s jiným mužem - údajně se dohadují o ceně stavby nového sídla PZPN. Rozhovory vzbuzují podezření, že se Lato a sekretář svazu Zdzislaw Krecina mohli dopustit korupce. Podezřelý je i sám Lato. Jak Krecina, který před několika dny o funkci v PZPN přišel, tak někdejší slavný kanonýr Lato, to odmítají.

Skandál v PZPN vrhl další stín na polský fotbal, kterým už v minulých letech otřásla obrovská korupční aféra. Na vrcholné funkcionáře svazu podezření z korupce padlo půl roku před začátkem mistrovství Evropy ve fotbale, které pořádá Polsko společně s Ukrajinou.

Někteří polští politici v uplynulých dnech požadovali zásadní změny v PZPN. Nicméně podle ministryně sportu a turistiky Joanny Muchové se tak zřejmě ještě před šampionátem nestane. Úředníci z jejího resortu ve středu zahájili kontrolu v PZPN, Muchová si ale myslí, že na žádné nekalosti stejně nepřijdou.

Reklama