Hlavní obsah

Nikoli jeden, ale 47 gólů ještě potřebuje Ronaldo, aby se vyrovnal Bicanovi. Kolik jich dá dnes večer?

Praha

Ronaldo žije v klamu. To někteří fotbaloví statistici do něho pětinásobného držitele Zlatého míče uvedli tvrzením, že po dvou víkendových trefách v ligovém duelu svého Juventusu s Udinese už mu chybí jen jeden gól, aby se vyrovnal Josefu Bicanovi a stal se spolu s ním nejlepším střelcem všech dob. I proto je ostatně s takovým napětím vyhlížen dnešní šlágr 16. kola Serie A mezi AC Milán a Ronaldovou Starou dámou, neboť portugalský snajpr by si mohl přisvojit další individuální rekord.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Hvězda Juventusu Cristiano Ronaldo oslavuje trefu proti Udine.

Článek

Informace o Ronaldově ataku obletěla svět, i když s její věrohodností je to krajně pofiderní. K tomu, aby se vyrovnal legendárnímu kanonýrovi Josefu Bicanovi, totiž podle drtivé většiny statistických přehledů potřebuje nikoli jeden, ale ještě 47 gólů.

I renomovaný a celosvětově respektovaný server ruské organizace Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation uvádí, že Bican je v čele žebříčku nejlepších fotbalových střelců všech doba zcela bezkonkurenčně. Potvrzuje, že v oficiálních soutěžních zápasech nastřílel během kariéry 805 branek.

Cristiano Ronaldo jich má momentálně na kontě 758, přičemž drtivou většinu z nich nastřílel v dresu Realu Madrid. V barvách Bílého baletu jich dal 450 ve 438 utkáních, za portugalskou reprezentaci vstřelil ve 120 střetnutích 102 góly. K tomu trefy ve Sportingu Lisabon (5) a Manchesteru United (118) a rázem se vyšvihl na střelecké výsluní.

Otázkou ovšem je, na které příčce nejlepších střelců všech dob momentálně figuruje. U některých kanonýrů se totiž údaje o nastřílených gólech liší. Konkrétně třeba fotbalový král Pelé nastřílel během kariéry 1281 branek, jenže pouze 767 jich dal v oficiálních zápasech, kterých mu napočítali 831. Tento údaj uvádí zmiňovaná Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation.

Foto: Sport.cz

Fotbalový král Pelé dal tisící gól kariéry 19.listopadu 1969 v zápase proti Vasco de Gama na Maracaná.

Fernando Ribeiro, člen Asociace fotbalových expertů a statistiků FC Santos, kde Pelé hrával, dokonce uvádí jen 643 gólů. Přidává ovšem, že dalších 448 branek v zápasech Santosu a brazilské reprezentace je fotbalovému králi upíráno neprávem, protože šlo o řádně ohlášené zápasy hrané podle pravidel FIFA a Pelé v nich dával góly Interu Milán, Boca Juniors, Juventusu, Barceloně a dalším velkoklubům.

Stejné je to i s dalšími Brazilcem Romáriem, u kterého se údaje také značně liší. V soutěžních zápasech měl během kariéry dát Romario de Souza Farias 772 gólů, ale podle některých statistik dokonce 792. Nejvíc jich nastřílel za Vasco de Gama (324), Flamengo (200), během evropského angažmá pak za Eindhoven (165).

Nezpochybnitelným údajem je tak jen 805 gólů Pepiho Bicana, což by pro Cristiana Ronalda neměla být nedosažitelná meta. V únoru mu bude 36 let, a ještě spoustu sezon má před sebou.

Foto: slavia.cz

Pozor, pálí legendární kanonýr Pepi Bican!

"Jsem šťastný, cítím se být ve formě a v životě se mi daří. Doufám, že budu hrát ještě mnoho mnoho let," citoval Roanlda server BBC Sport. "Mladším hráčům vždycky radím, aby si užívali každou chvíli, protože nikdy nevíte, co bude zítra. Ale já vidím velmi zářivou budoucnost," doplnil pětinásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa.

Nejlepší střelci všech dob podle RSSF
1. Josef Bican (Rakousko, Čechy a Morava, Československo)805
2. Romário (Brazílie)772
3. Pelé (Brazílie)767
4. Cristiano Ronaldo (Portugalsko)758
5. Ferenc Puskás (Maďarsko)746
6. Lionel Messi (Argentina)742
7. Gerd Müller (Německo)735
8. Tulio Maravilha (Brazílie)588
9. Ferenc Deák (Maďarsko)576
10. Uwe Seeler (Německo)575

Reklama