Hlavní obsah

Neúcta, nebo omyl? Fotbalová reprezentace čelí skandálu s hymnou

Protesty všeho druhu jsou ve světě sportu už téměř na denním pořádku. Sportovci vyjadřují nesouhlas s rasismem nebo jednáním vlád různými způsoby, proto není mnohdy zřejmé, zda jejich chování je protest. Menšímu skandálu teď čelí americká ženská fotbalová reprezentace, která se odvrátila od veterána druhé světové války, který hrál národní hymnu.

Foto: Dennis Schneidler, Reuters

Americké fotbalistky pózují po výhře nad Mexikem.

Článek

Některé reprezentantky před přípravným zápasem s Mexikem před blížící se olympiádou se odvrátily bokem od veterána druhé světové války Petea DuPreho, který hrál na foukací harmoniku národní hymnu. Většina hráček přitom zůstala čelem k němu, což vyvolalo spekulace, proč tomu tak bylo.

Na sociálních sítích se okamžitě objevila kritika hráček. Za hanebné označil jejich chování zpravodajský web The Post Millennial. Kritika přicházela i od řady fanoušků, takže Americká fotbalová federace přispěchala s vysvětlením.

„Některé hráčky se jen dívaly na vlajku vlající na stožáru na stadionu. Neodvracely pohled od DuPrého, když hrál hymnu," uvedla federace s tím, že všichni mají veterána rádi a rozhodně proti němu nic nemají. „Po zápase mu všechny hráčky poděkovaly a podepsaly mu míč," stálo v prohlášení.

Někteří lidé na sociálních sítích si však stále mysleli své. „Tohle je ze strany týmu malicherné. 98letý veterán je velký patriot a fotbalistky by se měly vzdát svého občanství, pokud jej neuznávají," zněl například jeden z komentářů. Jiní jednání hráček chápali a nepřišlo jim na něm nic zvláštního. „V tomhle bych žádný protest neviděl, prostě koukaly na vlajku," napsal jeden z nich.

Reklama

Související témata: