Hlavní obsah

Pavel Horváth: Fotbalové hřiště je novodobý kostel

S plzeňskou Viktorií má za sebou úspěšný vstup do sezony, západočeský celek si vedle postupu do dalšího předkola Evropské konferenční ligy připsal také dvě vítězství v nejvyšší domácí soutěži. „Vstup je to povedený, s výsledky musíme být spokojeni. Ceníme si jich o to více, že se potýkáme s množstvím zranění. Nicméně kluci, kteří nastupují, se šance chopili skvěle. Čeká nás náročný program, ale těšíme se na každý zápas,“ říká Pavel Horváth, který má coby ambasador projektu Kopeme za fotbal velkou radost také z rozjezdu amatérských soutěží.

Pavel Horváth v hlavní roli spotu projektu Kopeme za fotbalVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Opět startují nižší soutěže. Co na amatérském fotbale máte rád?

Baví mě tím, jak se sejde spousta lidí, kteří by se normálně třeba nepotkali. Společně se zasmějí, zafandí a třeba si i trochu zanadávají. Zároveň mě baví stoprocentní snaha a nasazení všech zúčastněných fotbalistů. Mám rád, když se věci dělají naplno, a v amatérském fotbale je ta ryzost cítit. Jsou tam emoce ve všech podobách a já z každého takového zápasu odcházím nabitý na pár dnů dopředu.

Chyběla Vám možnost zajít na zápas a dát si dobrou klobásu s pivem?

Na vesnický fotbal tohle spojení jednoduše patří a já si ho vždycky rád užíval. Kolikrát jsem jel doma v Dubči kolem hřiště, kde probíhal zápas, jen jsem přibrzdil a sledoval ten cvrkot pár minut přes plot otevřeným oknem u auta. A ta vůně klobás nebo pečených žeber mě přímo zvala k návštěvě. Osobně se nyní díky nabitému pracovnímu kalendáři hned tak na fotbálek v roli diváka nedostanu, ale je skvělé, že se amatérský fotbal znovu nadechuje.

Foto: Sport Invest

Patron projektu Pavel Horváth čepuje...

Co Vaše aktivní hráčská kariéra, ještě pokračujete?

Jsem pořád vedený v Žichovicích, vesnici u Strakonic. Čas nyní ale opravdu nenajdu, takže další soutěžní zápas bude muset počkat. Hýbu se naštěstí i na trénincích v Plzni, takže na případný návrat budu snad připravený.

Amatérský fotbal však nyní obecně z důvodu dlouhé pauzy prožíval těžké časy. Vnímal jste to?

Samozřejmě, člověk ten sport miluje a má kamarády i známé na všech fotbalových úrovních. Je jasné, že v době koronavirové pauzy museli lidé nuceně fotbal vytěsnit ze svých životů a návrat nebude vždy jednoduchý. Někde budou chybět samotní fotbalisté, jinde mohou být problémy s chybějícími financemi.

Nemáte o amatérský fotbal strach?

Já věřím tomu, že se opět pořádně nadechne. Ta radost ze společných tréninků a zápasů je nenahraditelná. Jsou to neskutečné zážitky, které jsou samozřejmě často utuženy v klubové hospůdce. Sport, kamarádství i dobré pivo. Tohle spojení bude dál fungovat. Měl jsem nyní možnost natáčet nový spot k projektu Kopeme za fotbal, a i z účinkujících fotbalistů či fanoušků jsem cítil obrovské natěšení.

Projekt Kopeme za fotbal
Dlouhodobá podpora amatérského fotbalu v rámci projektu Kopeme za fotbal pokračuje i v nové sezoně. Pivovar Gambrinus s heslem „Kde se hraje, tam to žije!" už 11 let systematicky podporuje malé vesnické kluby z nižších úrovní fotbalové mapy Česka nejen materiálním vybavením, ale dává si za cíl také zlepšovat komunitní život v obcích. „Amatérský fotbal je pro vesnice a malá města nesmírně důležitý. Fotbal je společenská událost na každé úrovni. Těší nás, že se i díky našemu přispění zvelebují fotbalové areály, buduje se fotbalová komunita i soudržnost lidí," říká Jan Odložil, projektový manažer Gambrinus Kopeme za fotbal.
Každý zapojený klub obdrží ceny v průměrné hodnotě 25 tisíc korun na sezonu a pomocí vypsaných grantů může dál vylepšovat své zázemí. Stačí se jen registrovat na www.kopemezafotbal.cz. Na těchto webových stránkách může také od 26. července do 23. srpna kdokoliv hlasovat pro svůj klub v tradiční Výkopné, jejíž hlavní cenou bude Gambrinus fotbalový den, výjimečná společenská událost pro široké okolí. Odměny, které klubům a jejich fanouškům ulehčí a zároveň zpříjemní opětovný fotbalový start, dostane prvních 200 celků. Do Výkopné 2020 se zapojilo více než 600 klubů z celého Česka, mezi které bylo rozděleno 90 tisíc hlasů.

Jak Vás bavilo samotné natáčení?

Nikdy jsem netrpěl přílišnou trémou, takže jsem si to užíval. Režisérem byl navíc Kuba Kohák, se kterým jsme již několik věcí natáčeli a vždycky to byla zábava. Letos to bylo specifické především velkým časovým tlakem, protože pracovní povinnosti mi opravdu umožnily se utrhnout jen na pár hodin, ale díky profíkům za kamerou i na place to na výsledku není znát.

Ve spotu působíte velmi přirozeně. Dá se říct, že v téhle roli nemusíte příliš hrát?

Celá ta atmosféra kolem vesnického fotbalu je mi blízká, je to pro mě přirozené a příjemné prostředí. Projekt mám navíc rád, jsem s ním spojen dlouhodobě. Vím, jak reálně dokáže fotbalu pomáhat a kolik toho pro kluby umí zajistit. Takže role takzvaně ušitá na tělo, to se hraje samo.

Foto: Sport Invest

Tak na zdraví!

Kdy jste se s projektem poprvé seznámil?

Prakticky hned od jeho vzniku. Vzpomínám si, jak jsme s Plzní hrávali proti vesnickým klubům nebo ony jezdily k nám. Vždycky bylo příjemné cítit, že ti lidé vás rádi vidí. Zažil jsem taky pár akcí, kdy jsem přijel do malého klubu trénovat. Sešla se celá vesnice, po tréninku jsem podepsal více kartiček jak na autogramiádě ve viktoriánském fanshopu. Bylo znát, jak se ti to lidé užívají a jsou za tyto zážitky vděční.

Jak důležité jsou podle Vás nižší fotbalové soutěže pro celkovou fotbalovou kulturu v Česku?

Vnímám fotbalové hřiště jako zcela zásadní místo v životě každé obce. I v té nejmenší vesnici v Česku většinou najdeš kostel a právě fotbal. A tím, že do kostela se u nás chodí méně, je právě hřiště se svým zázemím a hospůdkou tím místem, kde se všichni potkávají. Není to zdaleka jen o zápase. Fotbal je pojítkem a důvodem, aby se lidé z celé vesnice potkali a popovídali si. Živá sociální síť. I proto věřím, že fotbal v Česku si své místo uhájí.

Reklama