Hlavní obsah

Soupeř Plzně nikomu nic neříká. Před lety ale velšský tým trumfnul Cruyffův Ajax!

V Evropě jsou neznámí. Přitahují však rekordy. Před čtyřmi lety se jim dostalo dokonce světového prvenství. The New Saints, se kterým fotbalová Plzeň ve čtvrtek večer v Cardiffu rozehraje 3. předkolo Konferenční ligy, překonali v roce 2017 o jeden triumf téměř 45 let starou rekordní vítěznou šňůru Ajaxu Amsterdam s legendárním Johannem Cryuffem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Utkání 2. kola první fotbalové ligy: Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň, 1. srpna 2021 v Praze. Hráči Plzně se radují z vítězství po konci utkání.

Článek

Výhra z ledna 2017 byla 27. v řadě. Následně The New Saints sérii přerušili nečekanou domácí remízou. V dalším období je v počtu vítězství za sebou překonaly anglické Jersey Bulls FC (36) a FC South Shields (32). O pozici klubu s nejvyšším počtem velšských titulů (13) ale The New Saints jen tak nepřijdou.

Díky domácí dominanci se pravidelně účastní pohárových předkol, ještě nikdy ale do základní skupiny nepostoupili. Přesto budí respekt, v předchozím souboji dali litevskému Žalgirisu Kaunas celkem deset gólů. „Dát jakémukoliv soupeři pět gólů není jednoduché, a když je dáte dvakrát po sobě, určitě sílu a kvalitu máte," citoval plzeňský web brankáře Aleše Hrušku.

Co je vlastně zač soupeř Viktorie? Jakou má historii? Vznikl před 18 lety sloučením velšského TNS Llansantfraed a anglického Oswestry Town, který byl založen už v roce 1860. Sídlí sice na území Anglie, kvůli lepší dopravní dostupnosti se přihlásil do velšských soutěží. S TNS Llansantfraed se sloučil z důvodu finančních problémů.

Llansantfraed začala v devadesátých letech sponzorovat počítačová firma Total Network Solutions, z klasického vesnického klubu udělala účastníka velšské ligy a evropských předkol. Když před 15 lety ukončila firma podporu, klub se přejmenoval na The New Saints. Poradí si s ním Plzeň?

„V nové sezoně jsme zatím všechny zápasy vyhráli, teď nám velí povinnost zvítězit znovu. Chceme do skupiny a uděláme všechno, abychom po třech letech vrátili poháry do Plzně," prohlásil Hruška. Čtvrteční duel na stadionu v Cardiffu má výkop ve 20.45, přímý přenos nevysílá žádná televize.

Nejdelší vítězné šňůry
36 Jersey Bulls (2020–2021)
32 South Shields (2016–2017)
27 The New Saints (2016–2017)
27 East Kilbride (2016–2017)
26 Ajax (1971–1972)

Reklama

Související témata: