Hlavní obsah

FIFA pozvala kritiky k debatě o dvouletém cyklu fotbalového mistrovství světa

Curych

Světová fotbalová federace FIFA pozvala zástupce klubů, ligových soutěží, národních federací a hráčských unií na 30. září k on-line konferenci ke svému plánu na zkrácení cyklu mistrovství světa ze čtyř let na dva roky. Návrh FIFA vzbudil ve fotbalové komunitě rozpačité až odmítavé reakce, i kvůli údajně nedostatečné komunikaci ze strany světové federace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel globálního rozvoje FIFA Arséne Wenger.

Článek

Velkými propagátory dvouletého MS jsou prezident FIFA Gianni Infantino a ředitel globálního rozvoje FIFA Arséne Wenger. Federace si nechala návrh před několika týdny odsouhlasit skupinou bývalých fotbalových hvězd včetně mistrů světa, kteří se zúčastnili dvoudenní konference v Kataru, a provedla průzkum mezi fanoušky ve vybraných zemích.

Tento proces kritizovala mimo jiné hráčská unie FIFPRO, kterou nyní FIFA v "nové fázi konzultací" vyzvala k účasti na debatě. Do ní se mohou zapojit i zástupci všech 211 členských zemí.

Odpůrcem dvouletého cyklu MS je především evropská unie UEFA, jež dokonce pohrozila bojkotem, proti je také jihoamerický CONMEBOL. Ačkoli týmy těchto konfederací šampionátům dominují, jejich členské země tvoří méně než třetinu všech národních svazů.

Šance pro více hráčů?

FIFA tvrdí, že MS každý druhý rok dá možnost více hráčům a mužstvům hrát významné zápasy, rozvine talenty na globální úrovni a přinese více peněz do rozvojových programů. Kritici argumentují oslabením významu MS, poškozením rovnováhy mezi domácím a mezinárodním fotbalem a přetížením hráčů. Častější MS by také mohlo snížit prestiž kontinentálních šampionátů, jako je Euro nebo Copa América.

Aktuální debaty o mistrovství světa zastínily probíhající revizi mezinárodního kalendáře, který stanoví, kdy kluby musí uvolnit hráče pro potřeby reprezentačních týmů. Současný kalendář vyprší v roce 2024 a panuje názor, že aktuální systém je už přežitý. Vyžaduje, aby hráči cestovali na reprezentační zápasy minimálně čtyřikrát během ligové sezony. FIFA navrhla zefektivnit kalendář odehráním kvalifikace na miniturnaji, například během jednoho bloku v říjnu.

Reklama