Hlavní obsah

UEFA po výzvě soudu zrušila disciplinární řízení proti triu superligových klubů

Nyon

Evropská fotbalová unie UEFA zrušila disciplinární řízení s Barcelonou, Juventusem a Realem Madrid, které se jako poslední nedistancovaly od projektu superligy. UEFA tak vyhověla požadavku obchodního soudu v Madridu, zároveň ale podala odvolání k vyššímu španělskému soudu.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Hráči Juventusu oslavují gól proti Spezii.

Článek

Madridský soud nejprve v červnu vyzval evropskou federaci, aby disciplinární řízení zastavila, a minulý týden jí dal pět dnů na to, aby řízení proti superligovým klubům zrušila. "Odvolací komise UEFA označila řízení za neplatné a anulované, jako kdyby nebylo vůbec zahájeno," uvedla v pondělí večer UEFA.

Evropská fotbalová unie chtěla potrestat 12 evropských velkoklubů, které letos v dubnu oznámily založení samostatné superligy. Projekt nevydržel od ohlášení ani 48 hodin, poté co od něj pod tlakem vlastních fanoušků i vlády odstoupila anglická šestice Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Manchester United a Manchester City. Brzy je následovaly další tři zakládající kluby AC Milán, Inter Milán a Atlético Madrid.

Těchto devět klubů se dohodlo v rámci urovnání sporu s UEFA na tom, že se vzdají pěti procent prize money z jedné pohárové sezony. Společně také měly zaplatit jako "gesto dobré vůle" 15 milionů eur (381 milionů korun), jež měly putovat do mládežnického a amatérského fotbalu. Ani tyto sankce nyní UEFA nebude vyžadovat.

"UEFA informovala těchto devět klubů, že vzhledem k probíhajícímu soudnímu řízení v Madridu a abychom se vyhnuli zbytečným komplikacím, nebude UEFA požadovat platbu, kterou kluby ve svém prohlášení navrhly v květnu," uvedli zástupci evropské federace.

UEFA, jejíž Ligu mistrů projekt superligy ohrožoval, se ale snahy potrestat zbylé trio klubů nevzdává. Její právní zástupci se proti rozhodnutí obchodního soudu odvolali a zároveň dali podnět na odvolání soudce z tohoto případu. UEFA zároveň spoléhá na to, že jí dá ve sporu s trojící rebelujících klubů za pravdu Evropský soudní dvůr v Lucemburku.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen