Hlavní obsah

Slavia oslaví 120 let v Národním divadle. Pozvala i trenéra Straku, ten se však omluvil

Praha

Tolik fotbalistů, kteří psali historii Slavie, se ještě nikdy pohromadě nesešlo. Zástupci několika generací dorazí v neděli večer do budovy Národního divadla v Praze, kde vyvrcholí oslavy 120. výročí založení nejstaršího českého klubu. „Pozvali jsme třeba i Jiřího Žďárského, jenž se zasloužil o slávistický titul v sedmačtyřicátém, přítomní budou hráči mistrovského celku z šestadevadesátého a pochopitelně i fotbalisté, kteří vybojovali dva ligové primáty před pěti, respektive čtyřmi lety,“ prozrazuje generální ředitel Slavie Zbyněk Kusý a dodává, že slavnostního večera se zúčastní na tisíc hostů z tuzemska i zahraničí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slavia slaví 120. výročí a podobnou radost by chtěl prožívat co nejčastěji.

Článek

Slavia pojala oslavy 120. výročí svého založení, jež připadalo už na loňský listopad, skutečně velkoryse. „Hlavně chceme toto jubileum oslavit důstojně a v důstojném prostředí," připomněl  Kusý, že v Národním divadle se ještě nikdy žádná sportovní sláva nekonala. Nejstarší český klub bude vůbec první, kdo do jeho prostor a na historické jeviště vstoupí.

Program pod hvězdou na správném místě

„Bude to procházka slávistickou historií, při níž chceme objektivně zdokumentovat celých sto dvacet let. I proto jsme pátrali v archivech Krátkého filmu, České televize i třeba Národního filmového archivu, abychom přinesli na světlo světa dokumenty, které zná málokdo," přiblížil chystaný program nazvaný „Slavia - hvězda na správném místě" režisér Vojtěch Nouzák. Mimochodem, stejně zanícený slávista jako Leoš Mareš, který bude galavečer moderovat.

V hledišti zasednou desítky a desítky slávistických fotbalistů, neboť každý hráč, jenž v červenobílém dresu odkopal stovku ligových zápasů anebo se zasloužil o úspěch v lize či poháru, byl do Národního divadla pozván. Proto se potkají Lála a Kadraba třeba s bratry Herdovými či Mareš, proto v hledišti zasednou Šmicer, Kuka, Krajčík, Švento či Brabec.

„Pochopitelně že jsme pozvali všechny trenéry, kteří ve Slavii působili. Františka Cipra, stejně jako třeba Jozefa Jarabinského, Jaroslava Hřebíka nebo Františka Straku, protože ti všichni jsou součástí slávistické historie," připomněl Kusý, že u koučů se na zásluhy a úspěchy nehledělo.

Straka se omluvil, Zeman z Itálie přijede

„František Straka se ovšem z účasti na galavečeru omluvil," dodala hned mluvčí Slavie Soňa Nouzáková, že trenér, kterého slávistický národ nepřijal, do Národního divadla na oslavy nepřijde.

Z Říma by naproti tomu měl přiletět synovec velkého slávisty Čestmíra Vycpálka Zdeněk Zeman, i když jeho tým hraje ještě odpoledne ligový zápas s Boloňou, pozvání dostaly všechny ligové kluby, přijedou i zahraničních klubů - počínaje anglickým Oxfordem, s nímž se slávisté utkali už v roce 1899, až třeba po maďarský Ferencváros a Újpest Budapešť nebo španělské Atlétiko Madrid.

Mezi hosty se pochopitelně objeví řada osobností netajících se láskou k červenobílým barvám - kupříkladu světoznámý kameraman Miroslav Ondříček, kreslíř Miloš Nesvadba nebo tenista Jan Kodeš.

„Ze zahraničí by měli přiletět i někteří slavní fotbaloví internacionálové, jejichž jména ale držíme v tajnosti," doplňovala Nouzáková.

Slavnostnímu večeru v Národním divadle bude předcházet sobotní a nedělní setkání bývalých hráčů a trenérů Slavie v Hotelu Kampa - Stará Zbrojnice, na které budou mít mezi čtrnáctou a patnáctou hodinou přístup i fanoušci, ve foyer Národního divadla bude výstava fotografií a dokumentů dokreslující slávistickou historii i přítomnost. K jubileu navíc Slavia vydává i speciální pamětní medaile.

Reklama

Související témata: