Hlavní obsah

Golda obvinil FAČR, že tají důkazy v kauze Křetínského tašky

Aktualizováno

Bývalý předseda disciplinární komise Jiří Golda obvinil vedení Fotbalové asociace ČR, že policii nepředalo všechny důkazy pro vyšetřování případu takzvané Křetínského tašky. Golda to řekl v rozhovoru pro Radiožurnál. FAČR se brání tím, že policii poskytla maximum informací a všechno, co se od šéfa Sparty Daniela Křetínského dozvěděla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý šéf disciplinární komise FAČR Jiří Golda.

Článek

Golda ale tvrdí opak. Podle něj asociace záměrně mlžila. "Určitou dobu jsem byl ten, kdo byl za fotbalovou asociaci zmocněn komunikovat v té věci s Policií České republiky, takže vím, že tam (na policii) žádné relevantní informace nakonec nedoputovaly. V tom byl ten vtip, že se řeklo, že to chceme řešit a předáme to policii, ale policii se nic nepředalo," řekl Golda Radiožurnálu.

Tvrdí, že FAČR nepředložila důležité informace pro vyšetřování záměrně, aby nebyli trestáni vysoce postavení lidé z fotbalového hnutí či nejmenované důležité kluby. "Podle mého názoru je důvod, proč vedení asociace nemělo zájem na vyšetření tzv. Křetínského kabely, ten, že se to bezprostředně týká lidí z nejvyšších pater fotbalu," uvedl Golda.

Bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký hájí postup asociace, která prý postupovala standardně a žádné zásadní informace policii nezatajila. "Všechno, co jsme věděli, jsme policii předali. Panu Goldovi jeho názor neberu, ale není to tak, jak říká," řekl Radiožurnálu Synecký.

Celá věc je podle něj zkreslená i neustálým zmiňováním údajných důkazů, které Křetínský měl přinést ve své tašce. Podle Syneckého jde o částečnou mediální fikci. "Je třeba si uvědomit, že informace od pana doktora Křetínského byla předávána ústní formou, nikdy nebylo hovořeno o tom, že by přinesl důkazy v nějaké tašce. K předání nějakých dokumentů nedošlo. Veškeré ústní informace byly vzápětí sepsány a předány policii k dalšímu šetření," prohlásil Synecký.

Křetínský se měl rovnou obrátit na policii

Vyloučil, že by FAČR zadržela zásadní důkazy pro svoji potřebu. Synecký s odstupem Křetínskému částečně vyčítá nedostatečnou komunikaci právě s policií. I proto prý kauza stále vyznívá do ztracena.

Policie také v únoru uvedla, že jí Křetínský důkazy nedal. "Postup byl nešťastný. Pan Křetínský se měl rovnou obrátit na policii, která věc mohla začít šetřit. Tím, že už při samotném informování pana Křetínského na FAČR byli přítomni novináři, tak to policii znesnadnilo vyšetřování. Případ byl dřív medializován, než mohlo dojít k řádnému vyšetření," prohlásil Synecký.

Golda si však stojí za svým názorem. Podle něj šéf FAČR Miroslav Pelta neměl zájem na vyřešení aféry, která se podle Goldy mohla dotknout elitních klubů, funkcionářů i rozhodčích. "Rozpor, který jsem s panem Peltou měl, byl v tom, že já jsem říkal: pojďme to vyšetřit a potrestat a ukážeme, že s tou věcí chceme něco udělat. Pan Pelta zvolil spíš postup, se kterým jsem nesouhlasil," řekl Golda v České televizi.

Sám považoval informace, které se k němu dostaly, za velmi vážné. "Pan Pelta ve finále řekl, že to nebude poskytovat nikomu dalšímu a předá informace policii. Tam se ale pak nic nedostalo," uvedl Golda.

Pelta se ke Goldově obvinění nechtěl příliš vyjadřovat, postup FAČR ale stejně jako Synecký brání. "Já jsem dostal informace, ty jsem předal a myslím, že nejsou až tak nevýznamné. Mají nějaký vývoj, hodně věcí se řeší a ještě bude vyřešených. Jinak se k tomu nebudu vyjadřovat, za nás to komunikuje pan Synecký, který měl přístup do těch spisů. Ten ví všechno," řekl Pelta novinářům.

Aféru odstartoval Křetínský loni v září, když chtěl upozornit na údajné nekalé praktiky v českém fotbale. Disciplinární komise pod vedením Goldy se však konkrétního výsledku nedobrala a v únoru chtěla právě Křetínského potrestat za poškození jména fotbalu, protože prý nedodal potřebné usvědčující důkazy.

Policie případ dál šetří, bez výsledku

Vedení FAČR však vzápětí rozhodlo, že případ disciplinárce vezme a celou záležitost předá policii. Křetínský tak zůstal bez trestu, stejně jako všichni funkcionáři nebo kluby, které mohly být do aféry zapleteny. Golda s takovým postupem nesouhlasil a na protest rezignoval na funkci, kterou vykonával od roku 2009. Policie zatím případ vyšetřuje bez konkrétního výstupu.

Bývalí prvoligoví rozhodčí Tomáš Adámek s Pavlem Býmou loni na podzim krátce po vypuknutí aféry, prohlásili, že je před duelem Jablonec - Plzeň v sezóně 2011/2012 uplatil funkcionář Martin Svoboda částkou 200 tisíc korun, aby utkání ovlivnili ve prospěch Západočechů. Vedení Plzně se proti tomu důrazně ohradilo a šéf klubu Tomáš Paclík za vším viděl snahu Křetínského zdiskreditovat Viktorii.

Policie oba rozhodčí i Svobodu obvinila z korupčního jednání, Golda pro idnes.cz ale dnes uvedl, že aféra podle něj má mnohem širší souvislosti.

Kauza Křetínského tašky zřejmě nemá přímou souvislost se sázkařskou aférou, která vypukla minulý měsíc.

Reklama