Hlavní obsah

Sázkařská aféra: čtyři z jedenácti podezřelých fotbalistů na Strahov dorazili, ale před disciplinárkou mlčeli

Praha

V nekonečný příběh se zřejmě opět promění sázkařská aféra hýbající už po několik týdnů celým českým fotbalem. Před strahovský tribunál mělo totiž ve čtvrtek předstoupit jedenáct hráčů, jimž byla pro podezření z účasti ve zmiňované kauze zastavena činnost, dorazili však jen čtyři. A to všech jedenáct dostalo od fotbalového tribunálu ultimátum, že se dostavit musí, protože jinak jim budou hrozit další sankce. „Celkově sedm osob ale s námi komunikuje, další se omluvila s ujištěním, že příště dorazí,“ hledal alespoň nějaký posun předseda disciplinární komise Richard Baček.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hráči obvinění v sázkařské aféře Jan Halama (vlevo), David Jablonský (uprostřed) a advokát Bronislav Šerák přicházejí na zasedání disciplinární komise Fotbalové asociace ČR.

Článek

Onen posun ovšem spočíval třeba v tom, že teplický David Jablonský a českobudějovický Jan Halama sice v doprovodu právníka Bronislava Šeráka na jednání dorazili, ale vypovídat odmítli.

Advokát nakázal, hráči poslechli

„Záležitost jsem opětovně konzultoval se státním zástupcem ve Strakonicích, jenž doporučil, abychom nevypovídali, neboť i orgány Fotbalové asociace ČR mají ctít presumpci neviny. Máme vyčkat na ukončení policejního vyšetřování a pravomocné rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení nebo soudu," vysvětlil mlčení svých klientů Šerák, který opětovně zpochybnil legitimitu disciplinární komise a vynesené verdikty.

„Disciplinární komise nebyla řádně ustanovena podle stanov Fotbalové asociace, a tudíž neexistuje. I její rozhodnutí jsou tudíž nicotná a neexistující," trval si na svém, že Jablonský, Halama a spol. byli potrestáni neoprávněně.

„Mám v rukou papír, že jsem jmenován předsedou disciplinárky. To je pro mě relevantní," oponoval šéf fotbalového tribunálu Baček a odkázal na dopolední stanovisko zástupce ředitele Legislativně právního oddělení FAČR Jana Obsta.

Legrační, smál se Šerák

Ten ve svém výkladu tvrdí, že proti postupu při jmenování disciplinární komise neměl nikdo v zákonné lhůtě třiceti dnů námitek, na soud se neobrátil, a proto je rozhodnutí výkonného výboru právně nezpochybnitelné.

"Legrační, že Fotbalová asociace připouští, že došlo při volbě k chybě, ale že to nevadí, protože nikdo neprotestoval," usmíval se Šerák a dodával, že podle zákona o sdružování občanů lze požádat o verdikt soud. Zákonná lhůta šesti měsíců přitom ještě nevypršela, neboť valná hromada se konala 10. června.

Mlčení, ale i tak prý posunu došlo

Stranou těchto právních sporů se odbývalo jednání disciplinární komise. Její šéf Richard Baček a jeho lidé se seznamovali s písemnými stanovisky a kladli otázky, na něž se jim vesměs nedostalo odpovědí.

„Posun jsme i tak zaznamenali. Z písemných výpovědí a některých odpovědí, jichž se nám přece jen dostalo," tvrdil Baček, podle něhož se neobjevily indicie, že by se měl okruh podezřelých v sázkařské aféře dál rozšiřovat. Za týden při dalším kole jednání se ale uvidí...

Stejně tak se ukáže, zda distancovaní hráči a jejich kluby budou respektovat rozhodnutí disciplinární komise, která fotbalistům podezřelým v účasti na sázkařské aféře zastavila činnost.

„Podle mého jde o rozhodnutí nicotné a neplatné," opakoval Šerák, podle něhož ovšem záleží na jeho klientech a jejich klubech, jak se zachovají.

Halama by do rizika šel

„Já bych do rizika šel a hrál. Rozhodnutí ovšem nechám na klubu," prohlásil českobudějovický Jan Halama hostující momentálně ve Střížkově, když opouštěl Strahov, aniž by před disciplinární komisí promluvil.

„Budeme sledovat, jak se jedenáct distancovaných fotbalistů zachová, a podle toho budeme dál jednat," nechtěl předjímat případné další sankce v případě nerespektování trestu předseda fotbalového tribunálu Baček. „Každopádně by se riziku vystavovali, protože teď už máme potvrzeno, že jim bylo naše rozhodnutí doručeno."

Reklama