Hlavní obsah

FAČR vzdala kandidaturu na ME. Mohla být ale úspěšná, oponuje pražskému magistrátu

Praha

Fotbalová asociace České republiky se neztotožňuje s dnes uvedenými argumenty Magistrátu hlavního města Prahy, ale nezbývá jí nic jiného, než vzít jeho stanovisko na vědomí. FAČR na základě prohlášení magistrátu již nebude dále usilovat o kandidaturu na pořádání závěrečného turnaje mistrovství Evropy 2020 v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta.

Článek

„Asociace učinila maximum k zajištění všech potřebných podkladů a finančních záruk k podání kandidatury, která by mohla být úspěšná pro pořádání ME. Tento projekt byl zcela kompletní a nezahrnoval žádné závazky k zabezpečení finančních prostředků na rekonstrukci stadiónu ze strany státu nebo magistrátu," zdůraznil předseda FAČR Miroslav Pelta.

„Chceme se zásadně ohradit proti nařčení z diletantismu, protože celý projekt byl vypracován ve spolupráci s renomovanými společnostmi, které měly na starosti i přípravu kandidatur pro ME 2012 a MS 2022. Poslední věc, nezbytná pro dokončení naší kandidatury, byl právě souhlas pořadatelského města. Dnešní rozhodnutí magistrátu je ztrátou pro Prahu, celou Českou republiku a především její fotbalové příznivce," řekl Pelta.

Jednání mezi FAČR a magistrátem probíhala, krátce před uzávěrkou podání kandidatury se ovšem objevila obava o bonitu finanční záruky.

„Ta však byla poskytnuta renomovanou mezinárodní společností s jedním z nejvyšších ratingů dostupných v pojišťovnictví a FAČR tuto záruku konzultovala i se zástupci UEFA," uvedl Ivo Sekerka, který měl projekt ze strany FAČR na starosti. „Máme dostatečně bonitní finanční záruku pro kandidaturu, která by mohla do Prahy přivést jedinečnou fotbalovou akci a do veřejného sektoru v horizontu 10 let podle studie auditorské společnosti KPMG finanční prostředky v hodnotě 4 miliard korun," dodal Sekerka.

Reklama