Hlavní obsah

Dvě minuty Klosemu stačily, aby srovnal rekord Ronalda. Však ho také Brazilec hned vítal v klubu

Fortaleza

Necelé dvě minuty na trávníku mu stačily. Němci ve Fortaleze prohrávali, takže trenér Löw už prostě musel po svém žolíkovi sáhnout. Koho jiného také na trávník poslat, když ne snajpra, který v předchozích devatenácti zápasech na šampionátové scéně nastřílel čtrnáct gólů? Miroslav Klose pálil v Koreji a Japonsku, mezi střelce se zapsal na mistrovství doma v Německu, prosadil se i před čtyřmi lety v Jižní Africe, proč by se tedy neměl trefit i v Brazílii?! Klose proto šel místo Götzeho na plac a za 112 sekund vyrovnal. Skóre s Ghanou (2:2)i střelecký rekord mistrovství, který až dosud držel Brazilec Ronaldo.

Foto: Sport.cz

Ronaldův vzkaz pro Kloseho

Článek
Fotogalerie

Nechali ho nehlídaného u tyče a on projevil zabijácky instinkt. Tolik typický pro snajpra jménem Klose. Zachránil Německu remízu, sám pak upravoval šampionátové statistiky.

Však také vyšvihl salto, jak bývalo jeho zvykem. "Už ani nevím, kdy jsem ho dělal naposledy. Ještě že vyšlo, protože je to hodně dávno," doznával celý rozradostněný tím, že nejen vyrovnal střelecký rekord Brazilce Ronalda, neboť stejně jako on už má na kontě patnáct gólů, ale vyrovnal se i slavnému Pelému a svému neméně slavnému krajanovi Uwe Seelerovi.

Jen tito dva hráči, a teď i Klose s nimi, dokázali skórovat hned na čtyřech šampionátech, na nichž se představili.

„Patnáct gólů ve dvaceti zápasech, jež jsem na mistrovství světa odehrál, to není špatná bilance," nedělal německý legionář ve službách římského Lazia ze své historické trefy zase až takové cavyky.

To o pouhé dva roky starší Brazilec Ronaldo střežil svůj rekord bedlivě. A okamžitě reagoval.

"Vítej v klubu, Klose," napsal okamžitě na twitteru. A dokonce i německy. Posléze dodal: "Dobře si dokážu představit tvou radost. Jaký krásný šampionát."

Nejlepší střelci v historii MS
15RonaldoBrazílie1994-06
Miroslav KloseNěmecko2002-14
14Gerd MüllerSRN1970-74
13Just FontaineFrancie1958
12PeléBrazílie1958-70
11Sándor KocsisMaďarsko1954
Jürgen KlinsmannSRN/Německo1990-98
Helmut RahnSRN1954-58
Teófilo CubillasPeru1970-82
Grzegorz LatoPolsko1974-82
Gary LinekerAnglie1986-90
Gabriel BatistutaArgentina1994-02
V prvním sloupci počet gólů, dále jméno, země, období.

„Bylo by pro mě samo sebou jednodušší a příjemnější jít na hřiště ve chvíli, kdybychom vedli, ale takhle to byl alespoň adrenalin. Zápas s Ghanou ho ostatně nabídl hodně, protože soupeř hrál dobře a měl šance, takže remíza není vůbec špatná," glosoval Klose své vystoupení trvající jedenadvacet řádných minut.

Už nepřipomínal, že šlo již o sedmdesátý gól, který v barvách své země vstřelil, což je rovněž bilance, jíž nemůže žádný jiný německý fotbalista konkurovat.

Do srovnání cesty své a cesty Ronalda k patnácti rekordním šampionátovým gólům se zatím nepouštěl. Proč také, když má docela určitě další zápasy před sebou. A možná i góly, po nichž by na vrcholu statistik figuroval sám.

„Uvidím, zda se ve čtvrtek v Recife i proti Američanům nastoupím a zda se zase trefím," nechal šestatřicetiletý Miroslav Klose svůj příběh o cestě za rekordními trefami otevřený.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň