Hlavní obsah

Sestava, která by se Vrbovi líbila, přemítal Viktor o fotbalové elitě na zlatých mincích

Praha

Pamětní mince s podobiznou Josefa Masopusta, držitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy 1962, byla včera slavnostně uvedena do prodeje. Jde o první z jedenácti dílů sběratelské série Československé fotbalové legendy, která bude v následujících třech letech čítat zlaté a stříbrné mince dalších deseti slavných borců.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Stříbrná pamětní mince Josef Masopust z nové série Československé fotbalové legendy.

Článek
Fotogalerie

„Jsem rád, že se něco takového objevilo. Byli jsme druzí na světě, ale za čas i takový úspěch zapadne. Když se občas připomene třeba mincemi, tak mladí fotbalisté vidí, že je možné i z našich podmínek dosáhnout velkého úspěchu," prohlásil Josef Masopust, který má doma stříbro z MS 1962.

Česká mincovna vytvoří imaginární hvězdnou jedenáctku. Následovat budou mince s Kadrabou, Lálou, Viktorem, Dobiašem, Panenkou, Nehodou, Kadlecem, Poborským, Nedvědem a Kollerem.

Každý z jedenácti slavných hráčů české fotbalové historie bude vyobrazen ve zlaté i stříbrné verzi, přičemž cena mince bude 9950 korun, respektive 1450 korun. „Z prodeje mincí může až jeden milion korun získat Nadace fotbalových internacionálů," říkal Lukáš Jokl z České mincovny.

Na minci jako živý

„Viděl jsem zatím jen návrh mince a vypadám na ní jako živý. Jen by to chtělo vyretušovat vrásky," smál se Ivo Viktor, legendární brankář, jenž pomohl ke zlatu z mistrovství Evropy 1976. „Myslím, že jde o raritu. Nemám informace o podobné sběratelské edici jinde ve světě. Sám mám kamarády, kteří podobné záležitosti sbírají a už mám několik objednávek," doplnil Antonín Panenka, rovněž mistr Evropy z Bělehradu.

Jedenáct vybraných hráčů tvoří výlučně žijící fotbalisté, protože autoři museli hledět i na autorská práva. „Jde o dobrou sestavu, byť jen virtuální. Všichni vybraní byli skvělí fotbalisté," přemítal Viktor, který by se při reálném nasazení za deseti vyvolenými muži zřejmě hodně zapotil. „V brance bych to měl těžké. Je to hodně ofenzivní tým. Určitě by se líbil Pavlu Vrbovi," připomínal Viktor, že současný reprezentační trenér se nijak netají láskou k útočnému pojetí.

Oba borci doufají, že mince se budou dobře prodávat, a tudíž Nadace fotbalových internacionálů získá prostředky pro podporu svých členů. „Smyslem je podpora a pomoc starším fotbalistům, kteří si během kariéry nevydělali tolik, aby měli důstojné stáří. Získanými prostředky pomáháme klukům při lékařských vyšetřeních či organizování lázeňských pobytů," vysvětloval Panenka. „Když jsem byl osloven, neváhal jsem a akci podpořil," doplnil Viktor.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín