Hlavní obsah

I český fotbal si může přičítat zásluhy. Přestup exsparťana Bonyho se stal nejdražším transferem zimy

Praha

V tuzemsku, stejně jako v některých dalších evropských zemích, je sice přestupový trh otevřený dál, takže fotbalové kluby mohou nakupovat a utrácet i během února, ale je vyloučené, aby se zrodil transfer překonávající lednové rekordy. Ty pochopitelně patří Premier League, přičemž i český fotbal na tom má svou zásluhu. Nejdražším hráčem letošní zimy se totiž stal Wilfried Bony, útočník, kterého do světa velkého fotbalu poslala pražská Sparta. Manchester City za reprezentanta Pobřeží slonoviny zaplatil Swansea 28 miliónů liber, tedy v přepočtu přes miliardu korun.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Legionář Pobřeží slonoviny Wilfried Bony, který na africkém šampionátu vystřílel své zemi postup do semifinále, se stal nejdražším hráčem letošní zimy.

Článek

Poslední trumfy před uzavřením lednového přestupního termínu vynesla londýnská Chelsea.

Chelsea čekala do poslední chvíle

Hrála vabank, neboť až do poslední chvíle licitovala s bundesligovým Wolfsburgem a čekala, zda bude skutečně chtít německého reprezentanta Schürrleho. A hlavně - zda za něho zaplatí požadovaných 22 miliónů liber.

Wolfsburg namlsaný vysokou víkendovou výhrou nad Bayernem a pochopitelně i zhmotňující se nadějí na účast v Lize mistrů nakonec souhlasil a Schürrleho, jenž byl na Stamford Bridge hodně nevytížený, vykoupil. V tu ránu mohl Mourinho uskutečnit transfer, o němž se spekulovalo řadu dnů. Z italské Fiorentiny si přivedl rychlého a technicky výtečně vybaveného kolumbijského legionáře Cuadrada, za něhož zaplatil 23,3 miliónu liber.

Bony přestupům vládne

Postaral se tak o druhý nejvyšší transfer zimy. Podle přehledu zveřejněného britskou BBC, jejíž informace a údaje o transferech jsou léta nejvěrohodnější, vládne nejdražším přestupům Wilfried Bony. Za ním s odstupem 4,7 miliónu liber (tedy cca 170 miliónů korun) následuje Juan Cuadrado a na třetím místě se pak objevuje André Schürrle.

Rekordní přestupy letošní zimy
Bony WilfriedSwanseaManchester City281,036
Juan CuadradoFiorentinaChelsea23,3862,1
André SchürrleChelseaWolfsburg22814
Enzo PerézBenfica LisabonValencie20740
Bernando SilvaBenfica LisabonMonako12444
Lucas SilvaCruzeiroReal Madrid11,5425,5
Gabriel PaulistaVillarrealArsenal11,2414,4
Seydou DoumbiaCSKA MoskvaAS Řím10,85401,45
Ryan BertrandChelseaSouthampton10370
Manolo GabbiadiniSampdoriaNeapol9,75360.75
Kevin KamplSalcburkDortmund9333
V prvním sloupci jméno hráče, ve druhém prodávající, ve třetím kupující klub, ve čtvrtém částka v miliónech liber, v posledním  přepočet v miliónech korun.

Hodně rozdávačná byla Benfica Lisabon, která prodala Peréze do Valencie za 20 miliónů liber a Silvu do Monaka, kde byl před tím na hostování, za 12 miliónů. Klubový rozpočet se díky těmto transferům notně vylepšil, otázkou ovšem je, jak se to projeví na hře a výsledcích Benfiky v portugalské lize. V ní sice vede s náskokem šesti bodů před Portem, ale do konce soutěže chybí ještě patnáct kol.

Němci si počínali šetrně. Až na Wolfsburg

Během ledna naopak nejvíce utrácely anglické, španělské a italské kluby. Angličané vydali za nákup hráčů v přepočtu 4,8 miliardy korun, Italové přesně o polovinu méně. Trochu zdrženlivé a šetrné byly naopak německé kluby, i když jim patří společně se španělskými třetí příčka (shodně 1,92 miliardy).

To ale hlavně proto, že si Wolfsburg dovolil nákup Schürrleho a do Dortmundu přišel Kevin Kampl z rakouského Salcburku. Zdrženlivost Borussie při nákupech posil vzhledem k jejímu neutěšenému postavení v bundeslize vůbec překvapila. Zvláště, když se v kuloárech spekuluje o dalším hromadném úprku z Vestfálského stadiónu. V létě by mohli odejít Reus, Mchitarjan i kapitán Hummels.

I na ostrovech se utrácelo méně

I na případu Dortmundu se ovšem ukazuje, že v lednovém termínu nejsou kluby ochotné až tolik utrácet. Čísla z ostrovů to ale dokládají také. Zatímco ještě v roce 2011 zaplatily kluby Premier League v lednu při transferech 225 miliónů liber, letos to bylo podle zdrojů BBC jen 130 miliónů.

„Kupují, jen když prodají, čehož dokladem je Chelsea a její transfer s Schürrlem a Cuadradem. A daleko víc než v minulosti si berou hráče pouze na půlroční hostování s následnou opcí, aby se přesvědčily, zda se osvědčí a do jejich mužstva zapadne. O tom zase svědčí příchod Podolského a Shaqiriho do milánského Interu, nebo návrat Torrese do Atlétika Madrid," komentoval přestupovou politiku na evropské fotbalové burze Phil McNulty z redakce BBC.

Navíc je starou známnou pravdou, že ani hráčům se v zimě uprostřed rozehraného soutěžního ročníku moc nechce měnit kluby. Těm nejlepším tedy rozhodně ne. Raději počkají do léta, aby začali u čerstvě prostřeného stolu a vyhli se tak i tlaku, s nímž musejí v lednu v novém angažmá počítat.

Reklama

Související témata: