Hlavní obsah

Nejhorší panenkovský dloubák v historii. Brankář se nachytal, přesto nakonec uspěl

Lisabon

Antonín Panenka a nejen on může kroutit hlavou nad tím, jak také lze provést pokutový kop. Romário Baldé z mládežnického týmu Benfiky si vzpomněl na způsob proměňování penalt tak, jak to předvedl legendární český fotbalista ve finále ME 1976, ale vznikla z toho legrační záležitost. Střelec míč sice zkusil dloubnout, ale elegantní oblouček končící v síti z toho ve čtvrtfinále UEFA Youth League nebyl.

Zpackaná panenkovská penalta

 
Článek

V historii se našla už spousta střelců, kteří to panenkovsky zkusili také a v souboji s brankářem neuspěli, gólman nejednou vyhrál válku nervů, situaci ustál a balón mu přistál v náruči. Tohle ale snad ještě k vidění nebylo. Gólman mladíků Doněcka Oleh Kudryk letěl k tyči. Tam zjistil, že míč je jinde, ale penalta byla kopnutá tak katastrofálně, že ho ještě stihnul zachytit uprostřed brány.

Osmnáctiletý Baldé si přitom zjevně chtěl dát záležet, aby z toho byla patrná maximální fotbalová elegance. Místo parády ale vzniknul trapas, po kterém se chytal za hlavu. Exekutor tak nevyužil šanci zvýšit na 2:0, místo toho hosté ve druhé půli vyrovnali, o postupujícím musely shodou okolností rozhodovat penalty.

Baldé i proto, že byl vystřídán, u toho chyběl. Možná ani nelitoval, ale ani jeho kolegové neuspěli a prohráli v rozstřelu 4:5. V semifinále mládežnické pohárové soutěže je Šachtar, čeká ho teď Anderlecht, ve druhé dvojici se střetnou Chelsea a AS Řím.

Reklama

Související témata: