Hlavní obsah

Další sudí promluvil: Kovařík má pravdu, Pelta o všem ví, ale nic nedělá

Praha

Prakticky vše, s čím přišel sudí Libor Kovařík ohledně místopředsedy FAČR Romana Berbra a šéfky komise rozhodčích Dagmar Damkové, je pravda. S tímhle tvrzením přispěl do bublající aféry Radek Kocián, další bývalý - v roce 2012 Damkovou vyhozený sudí, v otevřeném dopise, který má redakce Sport.cz k dispozici. A jestliže čerstvě písemně oslovený šéf asociace Miroslav Pelta tvrdil, že ho měl Kovařík kontaktovat, když se vyskytly problémy, Kocián rázně namítá, že by to nemělo vůbec žádný smysl. Sám se podle svého tvrzení o něco podobného pokusil, ale bylo to úplně k ničemu. Pelta přitom podle něj o všem dobře ví.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prvoligový rozhodčí Radek Kocián.

Článek
Fotogalerie

Berbr, který má údajně komisi rozhodčích vést místo Damkové nebo ji přinejmenším zásadně ovlivňovat, Kovaříkova obvinění odmítl. S Damkovou sdělili, že se budou bránit u soudu. Pelta se jich podle očekávání zastal. Žádné razantní řešení neslibuje ani nejbližší jednání výkonného výboru FAČR v Rize, byť Pelta, který je momentálně v Číně, ve víru dění připustil, že se tím vedení zabývat bude. Jediným výsledkem je zatím to, že Berbrovi zakázal chodit na semináře rozhodčích. Mezitím nejen na sítích sílí snaha přimět fotbalové šéfy k významnějšímu počinu: třeba i svolání valné hromady, která by přinejmenším Berbra odvolala.

Měl jste minimálně indicie, viní Peltu

Co vše je v Kociánově sdělení? Sudí, který byl vymeten z listiny ligových arbitrů v roce 2012, především viní Peltu, že si hraje na nevědoucího a překvapeného.

„Vím, že moje vyjádření přes média fotbalu, jak vy sám říkáte, nepomůže, ale já shodou okolností jsem jedním z těch, který byl před všemi rozhodčími na jednom semináři vyhozen z minuty na minutu a od Vás se žádné pomoci nedočkal," uvedl Kocián na Peltovu adresu.

„Chtěl bych tak sdělit veřejnosti, že jste měl minimálně indicie o nekalých praktikách v oblasti rozhodcovství v nejvyšších soutěžích, ale neměl jste zřejmě dostatečnou sílu ani chuť se situací něco udělat. A tak je logické, že se současní rozhodčí na ligové listině nedovolávají Vaší podpory," uvedl Kocián.

Co také píše Kocián
... chtěl bych médiím sdělit, že se ztotožňuji a mohu potvrdit následující informace, které pan Libor Kovařík sdělil deníku Sport, jelikož jsem byl přímým účastníkem pár z nich před vyhozením mé osoby z listiny profesionálních rozhodčích.
Jedná se konkrétně o vyjádření:
1. Berbr organizuje petice, v nichž sudí nuceně podporují či zatracují své kolegy - viz moje vyhození z listiny rozhodčích profesionálních soutěží.
2. České rozhodčí neřídí a na zápasy nedeleguje Dagmar Damková, nýbrž její partner Roman Berbr.
3. Berbr rozhodčí i delegáty zastrašuje, ponižuje.
4. Výroky o Moravě jako o Asiatech.
5. Výrok paní Damkové: „Neexistuje, že se mně někdo omluvíte pro nemoc. Existují různá Teska a Kauflandy a tam prodávají ovoce a vitamíny. Takže si to kupte, abyste nebyli nemocní".
6. Výrok pana Berbra na semináři rozhodčích vůči jednomu kolegovi-asistentovi rozhodčího: „Jestli tady nebude techničák do dvanácti hodin, tak tě z listiny rozhodčích „vydeletuji" do deseti vteřin. Víš přeci, kde je tlačítko DELETE na klávesnici, ne?" (týkalo se toho, že sudí údajně měli využít služby firmy, která jim byla „doporučena").

Velmi podrobně líčí, co sám zažil. Kupříkladu v listopadu v roce 2012, kdy byl vyhozen z listiny sudích pro I. a II. ligu.

Tehdy „zuřila" aféra, kdy byl na FAČR doručen zápis podepsaný dnes již také bývalým rozhodčím Tomášem Adámkem. Týkal se údajné korupce v českém fotbale.

Na semináři, který do tohoto údobí časově spadal, si podle Kociána vzala slovo Damková a žádala sedm rozhodčích z Moravy, aby se k ní dostavili.

„Vím určitě, že to společně se mnou byli následující kolegové: já, Roman Tacina, Radek Matějek, Petr Mikel, Petr Vysloužil, Emanuel Marek, Zdeněk Dobrovolný," vybavil si Kocián. Měli přicházet k Damkové, jejímž přísedícím byl další člen komise Miroslav Svoboda, postupně ve dvojicích a jedné trojici. Jako první šel za předsedkyní on sám a Roman Tacina.

„Bez jakéhokoliv slova nám byl předložen papír, kde bylo napsáno prohlášení, a byla nám podána propiska k podpisu. Na papíře byl následující text: ´Prohlašuji, že v posledních letech se mě pokoušeli ovlivnit osoby Josef Krula, Lubomír Puček, Pavel Býma a Tomáš Adámek v řízení utkání 1. Gambrinus ligy, druhé ligy a celostátní dorostenecké ligy.´ Tuto skutečnost jsem nenahlásil z důvodu obavy o svoji existenci na ligové listině rozhodčích," potvrzoval Kocián existenci petic, o kterých mluvil Kovařík.

Někteří ze strachu podepsali

Obsah prohlášení byl podle Kociánova dopisu absolutní nesmysl. „A tak já i Roman Tacina jsme prohlášení nepodepsali. Je smutné, že ostatní dva kolegové, kteří postupně přicházeli po nás, to ze strachu podepsali a následně požadovali stažení tohoto podepsání. Po této podpisové akci jsem se se skupinou, do které jsem patřil, nejprve zúčastnil fyzické části, a ihned poté se naše skupina vrátila zpět na teoretickou část (semináře)."

Seminář neměl žádné oficiální uzavření, před cestou domů podle Kociána bylo sudím sděleno, že mají přijít do zasedací místnosti tzv. kinosálu v hotelu Pyramida. V něm si sedm rozhodčích, kteří měli podepsat zmíněný dokument, odchytla Damková.

„... sdělila, že ani jednomu z nás z Moravy nevěří, a výše zmíněný dokument, který jsme měli předtím podepisovat, před námi roztrhala. Řekla nám, abychom se odebrali do kinosálu za ostatními rozhodčími. Před všemi přítomnými rozhodčími cca 55 (dvě čtveřice včetně Libora Kovaříka měly zahraniční utkání) a členy Komise rozhodčích paní Damková prohlásila, že někdo z nás vynáší ven informace a ten bude muset okamžitě opustit jak tuto místnost, tak i ligovou listinu. Řekla, že jsem to já, Radek Kocián. Na dotaz, co jsem provedl, mi neodpověděla, pouze mi asi pětkrát zopakovala, ať opustím místnost a že okamžitě končím jako rozhodčí v profesionálních soutěžích," popisoval Kocián.

Kdo byl rádcem?

Žádal vysvětlení, to mu ale podle jeho dalšího tvrzení bylo odepřeno jak paní Damkovou, tak i ostatními členy tehdejší komise rozhodčích.

Okamžitě pak byl stažen z delegace na víkendové dorostenecké utkání. Nikde přitom podle něj nebylo žádné komuniké z Komise rozhodčích, žádná oficiální zpráva o mém vyhazovu. „V následujících dnech mi volal bývalý kolega Antonín Kordula a sdělil mi, že přesně neví, proč jsem byl vyhozen, ale že se na něco chtěl zeptat paní Damkové a během začátku konverzace jí zazvonil mobilní telefon. Odstoupila od pana Korduly, vyřídila zmíněný hovor a poté jako kdyby zavzlykala. Kordulovi řekla, že teď nemá čas řešit jeho dotaz, a okamžitě po tomto hovoru si nás všechny rozhodčí svolala do kinosálu, kde mě vyhodila. Dle mého názoru nejednala tak sama od sebe, ale na podnět tohoto telefonického hovoru," líčil bývalý sudí příběh svého vyhazovu. Naznačil Berbrův vliv ...

„Je jen spekulací, kdo jí mohl volat, ale mám názor, že to právě byl pan Berbr, který ji, jak je ve fotbalovém světě veřejně známo, řídí. Později ten samý den prohlásila větu do novin, kterou citoval bývalý kolega Kovařík i do médií, že všechno zlo pochází z Moravy," napsal dále Kocián.

Ostatní rozhodčí si podle něj uvědomili, jak rychle mohou opustit ligovou listinu, a jsou si toho vědomi i dnes, a proto nastala situace v rozhodcovském sboru tak, jak ji popsal Kovařík. Mají údajně strach.

Pavel Královec a Jan Jílek se ale v rámci aféry mezitím vyjádřili, že se žádné ovlivňování a řízení z Berbrovy strany rozhodně nekoná.

Předseda se mu vyhýbal

Kocián též podrobně vysvětlil, proč Peltovi napsal otevřený dopis. Jiný způsob kontaktu se mu neosvědčil.

Logistické oddělení FAČR, které nespadá pod vliv Komise rozhodčích, Kociána po vyhazovu obsazovalo jako doprovod delegací na mezinárodní utkání reprezentace A týmu. „Shodou okolností se přesně o týden po výše zmíněné události hrálo utkání ČR - Slovensko v Olomouci," připomněl Kocián setkání s Peltou.

„Zde jsem se jako obvykle spolu s Vámi zúčastnil slavnostního oběda před utkáním se zástupci soupeře (slovenské delegace), zástupci FAČR a zástupci města Olomouc a Olomouckého kraje. Na slavnostním obědě jsem neměl prostor s Vámi hovořit, jelikož jste ho opustil dříve kvůli jinému programu, nicméně jsem Vás potkal na Andrově stadiónu v prvním patře na hlavní chodbě. Zrovna, když jsem šel okopírovat sestavy české a slovenské reprezentace pro rozhodčí, tisková média a televizi, tak jsme se potkali a jen jste se mě zeptal, zdali jsem byl vyhozen kvůli p. Krulovi a podpisové akci. Já Vám potvrdil, že ano. Pokrčil jste rameny, otočil jste se a bez jakéhokoliv slova odešel," nastínil Kocián.

„Tím jste mi dal jednoznačně najevo, že máte od ostatních rozhodčích nebo členů komise informace o podpisové akci a že máte informace o tom, co se stalo, ale že nehodláte do situace nijak zasahovat nebo ji řešit," měl Kocián jasno o Peltově postoji.

„Na dalších devět domácích utkání české reprezentace jsem pokračoval nadále jako doprovod. Pokaždé jste se mi vyhýbal a vždy jste dříve odešel ze slavnostních událostí, abyste se mnou nemusel hovořit. Nedivte se tedy, že se rozhodčí při tomto Vašem přístupu již na Vás neobracejí, nevěří totiž, že s problémy s rozhodčími u nás chcete skutečně řešit," dodal bývalý sudí ve svém svědectví.

Situace v českém fotbale opět houstne. Mělo by podle vás vedení FAČR reagovat a odstoupit?
ano
98,8 %
ne
1,2 %
Celkem hlasovalo 24686 čtenářů.

Reklama