Hlavní obsah

Trest pro Platiniho? Doživotní vyloučení z fotbalu, navrhuje Etická komise FIFA

Mimořádně tvrdá sankce se snáší nad předním funkcionářem evropského fotbalu. Pro předsedu UEFA Michela Platiniho požaduje Etická komise FIFA doživotní zákaz působení ve fotbalu, kvůli přijetí podezřelé platby od Seppa Blattera. Agentuře AFP to řekl právní zástupce francouzského funkcionáře Thibauld d'Ales, podle něhož je navrhovaný trest skandální a přehnaný.

Foto: Patrick B. Kraemer, ČTK/AP

Předseda evropského fotbalu Michel Platini a prezident FIFA Sepp Blatter.

Článek

"Ukazuje nám to, že komise není důvěryhodná. V tomto případu neexistuje jediný prvek, který by podezření (z korupce) potvrzoval," řekl d'Ales.

Zatím není jasné, zda vyšetřovatelé požadují stejný postih i pro dosluhujícího předsedu FIFA, jenž má stejně jako Platini v současnosti pozastaven výkon funkce na 90 dnů. Blatterův právník se k tomu odmítl vyjádřit, německý deník Die Welt nicméně s odvoláním na zdroj z FIFA uvedl, že doživotí hrozí i švýcarskému funkcionáři.

Podle informací listu na doživotní zákaz dojde v případě, že bude jeho jednání vyhodnoceno jako korupční. Pokud dospěje komise k závěru, že v kauze šlo o konflikt zájmů a padělání dokumentů, měl by následovat desetiletý distanc.

Soudce etické komise FIFA Hans-Joachim Eckert kauzu formálně otevřel v pondělí s tím, že definitivní verdikt padne zřejmě v prosinci. Původně se očekávalo, že Platini s Blatterem dostanou maximálně sedmiletý distanc, pokud se jejich vina v korupční kauze potvrdí.

O platbě neexistuje doklad

Oba činovníci mají od října pozastavenou činnost kvůli tomu, že Platini v roce 2011 přijal od Blattera dva milióny švýcarských franků, údajně za práci v roli jeho poradce v letech 1999 až 2002. Neexistuje o tom ale žádný doklad a oba funkcionáři tvrdí, že mezi sebou měli ústní dohodu.

Proti suspendaci podali oba odvolání, to však odvolací komise FIFA v minulém týdnu zamítla. Bývalý francouzský reprezentant a trojnásobný držitel Zlatého míče Platini, který byl favoritem na post předsedy FIFA po Blatterovi, se proto obrátil na Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) v Lausanne.

Reklama

Související témata: