Hlavní obsah

Dortmund - Sparta 3:1Borussia překvapení nedopustila. Rozdíl byl až příliš patrný a pro Spartu poučný

MinutaMin. Tým Hráč Akce
41. Aubameyang 1 : 0
49. Lafata 1 : 1
65. Aubameyang 2 : 1
68. Mchitarjan 3 : 1
Záznam online reportáže

Essen

Rozdíl byl příliš patrný. Sparta teprve v přípravě, domácí Borussia Dortmund nachystaná na sobotní start bundesligy, takže resumé fotbalového testu hraného v Essenu nemohlo ani jinak dopadnout. Německý celek měl celý zápas jasně navrch, Pražany přehrával ve všech směrech a nakonec vyhrál přesvědčivě 3:1. Ščasného svěřenci se zmohli jen na bránění a vyrovnávací gól Lafaty hned po půli, ale i tak pro ně šlo o poučnou prověrku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Lukáš Vácha a Ilkay Gündogan z Dortmundu v souboji během přípravného utkání.

Článek
Fotogalerie

Letenský kouč Ščasný bral konfrontaci s druhým týmem bundesligy pochopitelně nadmíru prestižně, takže do zápasu s Borussií poslal nejsilnější sestavu včetně obou nových akvizic Šurala a Zahustela. Pro dortmundského kouče Tuchela šlo ovšem před sobotním vykročením do bundesligy rovněž o důležitý test, a proto i on vyrukoval s jedenáctkou, kterou nejspíš postaví za čtyři dny v Mönchengladbachu.

Rozdíl byl hodně patrný

Samo sebou, že na domácím týmu bylo na stadiónu v Essenu od začátku znát, že má za sebou vydařenou přípravu v Dubaji a že už je nachystaný na ligový start. Fotbalový král Afriky Aubameyang to obraně Pražanů předvedl už po sedmi minutách, kdy se po biliáru s Mchitarjanem ocitl zcela sám před Bičíkem. Ten však předvedl první ze skvělých zákroků, jimiž své mužstvo podržel hned několikrát.

Borussia byla mnohem aktivnější, měla v jednom kuse pod kontrolou míč a i hru, a ke gólu měla tudíž blíž. Třeba po další spolupráci Mchitarjana s Aubameyangem, kdy před odkrytou bránou zažehnával nebezpečí Brabec, nebo když Gündogan vyškolil Zahustela, ale trefil jen bránícího Váchu, hlavně však po půlhodině, kdy snajpr Aubameyang ve vyložené šanci hlavičkoval nad Bičíkovu bránu, i když mu obránci Pražanů ponechali čas a prostor.

Kanonýra neuhlídali

A protože Bičíkovi šlo na pomoc štěstí, neboť dvě minuty poté skončila střela gabonského kanonýra na břevně a ránu Castra vykopl na poslední chvíli Costa, měla Sparta s úpornou defenzívou dlouho úspěch. Až čtyři před půli si s ní Gündogan poradil. Prošel hostující obranou jako lázeňský švihák promenádou a Aubameyang jeho výstavní přihrávkou nepohrdnul.

Kromě bránění se ovšem Sparta s ničím nevytasila. U míčů byli její hráči pozdě, souboje prohrávali, kombinace se utápěla v nepřesnostech. Za 45 minut zamířila mezi tyče jen jednou jedinkrát, ovšem s Marečkovou střelou neměl domácí brankář sebemenší problémy.

Lafata trenéra vyslyšel

V kabině trenér Ščasný svým svěřencům domlouval a apeloval na ně, aby sebrali odvahu a Borussii se postavili stejně, jako na podzim v Evropské lize Schalke. Kapitán Lafata promptně poslechl až tísněn a v pádu k tomu se po akci střídajícího Matějovského a nahrávce Dočkala postaral hned z první šance o vyrovnání.

Lafata přidal za čtyři mimnuity dokonce i druhý gól, který ale pro Krejčího ofsajd neplatil. Bylo tudíž na Dortmundu, aby odpověděl. A to přesto, že po šedesáti minutách sáhl trenér Tuchel k hromadnému střídání a poslal na hřiště hned pět nových tváří.

Aubameyang se o to postaral, i když střílel slabší levačkou, Mchitarjan obrat završil. Po jeho  akci sice Leitner nejprve trefil tyč, ale míč se odrazil k arménskému legionáři a ten ho pohotově vrátil do sítě.

Borussii tak generálka na sobotní vstup do bundesligy vyšla herně i výsledkově, byť nakonec mohla vyhrát mnohem vyšším rozdílem. Ovšem i pro Spartu šlo o test hodně poučný a inspirující.

Borussia Dortmund - Sparta Praha 3:1 (1:0)
Branky: 41. a 65.  Aubameyang, 68. Mchitarjan - 49.  Lafata. Rozhodčí: Winkmann - Bandurski, Borsch. ŽK: Frýdek. Diváci: 5000.
Dortmund: Bürki - Piszczek (61. Durm), Sokratis (61. Subotič), Hummels, Joo-Ho Park (76. Passlack) - Weigl (61. Ginter) - Mchitarjan (76. Larsen), Gündogan (76. Stenzel), Castro (61.Leitner), Reus (61. Pulišič) - Aubameyang (76. Serra). Trenér Tuchel.
Sparta: Bičík – Zahustel, Costa, Brabec, Frýdek – Fatai (46. Krejčí), Mareček (69. Jiráček), Vácha (46. Matějovský), Dočkal, Šural – Lafata (66. Juliš). Trenér Ščasný.

Reklama

Související témata: