Hlavní obsah

Kluci mají na to, aby postoupili ze skupiny, míní bývalý reprezentant Johana

Most

Někdejší fotbalový reprezentant Petr Johana oslaví na podzim čtyřicáté narozeniny. Z české prvoligové scény zmizel jako hráč v roce 2014 po skončení angažmá v Mladé Boleslavi. Od té doby působí v domovském Mostě, kde se věnuje práci s mládeží. Nepřestává ale ani sledovat český fotbal na mezinárodním poli. „Hlavně přeji úspěch klukům z reprezentace na mistrovství Evropy,“ řekl Johana v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Johana ještě v dresu Mladé Boleslavi.

Článek

Reprezentoval jste v letech 2001 - 2003. Už je to dávno, ale jistě jste se už tehdy potkal na hřišti i s některými současnými reprezentanty, kteří se připravují na EURO.

Přímo v národním týmu jsem zažil brankáře Petra Čecha a záložníka Tomáše Rosického. A když jsem byl potom ve Spartě a získali jsme v roce 2005 mistrovský titul, hráli tam Tomáš Sivok a Michal Kadlec.

Jak vidíte vyhlídky české reprezentace na ME ve Francii?

Šance je vždycky a kluci mají na to, aby postoupili ze skupiny. Je to o momentální formě ve třech zápasech během krátké doby. A ve vyřazovacích bojích to pak může dopadnout jakkoli.

Soupeřem českého týmu ve skupině bude i Turecko, kde jste působil v letech 2005 - 2007. Znáte nějaké tamní reprezentanty?

V Manisasporu jsem hrál s tehdy vycházející hvězdou, kterou je nyní uznávaný borec Arda Turan. Z Atlétika Madrid ho nedávno koupila Barcelona. A někteří další mí bývalí spoluhráči působí úspěšně v Galatasarayi a Besiktasi Istanbul. Ale specialistou na tureckou reprezentaci nejsem (úsměv).

Pojďme k tuzemskému fotbalu. Jak vnímáte české kluby v evropských pohárech?

Shodou okolností jsem byl v Liberci na prosincovém zápase Slovanu v Evropské lize s Olympique Marseille i na jaře na Letné, když hrála Sparta s Villarrealem. Jel jsem tam sám od sebe, zajímá mě to. Nejen proto, že jsem kdysi hrál za Liberec i Spartu, ale chtěl jsem mít zážitek ze špičkového fotbalu jako divák. Bohužel oba naše týmy doma prohrály, i když bojovaly. Kluci na hřišti zjistili, jak to chodí v důležité části pohárů a jaká je kvalita v Evropě, co se týče předních soupeřů.

Čím se momentálně ve fotbale zabýváte?

Po odchodu z Mladé Boleslavi jsem měl ještě nabídku z první ligy, ale s ohledem na rodinu jsem nechtěl dojíždět. Vrátil jsem se domů na Mostecko a ještě na jaře 2014 jsem hrál za Baník Most druhou ligu. Od léta téhož roku dohrávám aktivní kariéru za Baník Souš v divizi a pomáhám s chodem v mosteckém fotbalovém klubu. Konkrétně s trénováním mládeže od přípravek až po dorost. Tahle práce mě baví a naplňuje.

A co kontakty s prvoligovým fotbalem?

Kamarády mám v různých klubech, kde jsem hrával, ale čas letí a už to není takové intenzivní. Zavoláme si třeba s Honzou Nezmarem, sportovním ředitelem Slovanu Liberec. Nebo s Mírou Millerem, který je třetím gólmanem ve Spartě, a byli jsme spolu v Mladé Boleslavi. Zmínil bych i boleslavského obránce Honzu Kyselu.

Reklama

  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín