Hlavní obsah

Poborský baštil saláty a dojídal se rohlíky, jeho nástupci mají v akademiích luxus

Teplice

Pokrok nelze zastavit a český fotbal by měl časem profitovat z projektu Regionálních fotbalových akademií (RFA). Pro ročník 2016/2017 bude fungovat už kompletní osmička. Na začátku týdne se slavnostním zahájením fungování přidává Ústecký kraj, konkrétně Teplice. Tamní podmínky si pochvaluje i internacionál Karel Poborský, patron projektu a šéf jihočeské akademie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Poborský (vpravo) a Jörg Albertz během setkání fotbalových legend v pražském Edenu.

Článek

Prošel si teplický internát pro fotbalové naděje a nevychází z údivu. „Je asi na nejvyšší úrovni ze všech akademií. Naprosto nové, luxusní bydlení. Až jsem se lekl, jak je tu čisto a hezky. Snad to klukům vydrží. Je o ně postaráno a záleží jen na nich, jak podmínek využijí a chytí svou šanci za pačesy," poukazuje Karel Poborský.

Vicemistr Evropy z roku 1996 začínal s fotbalem v amatérských podmínkách, jež se s možnostmi jeho mladých nástupců nedají srovnat.

„Každý den jsem dojížděl z Třeboně do Budějovic. Nemohl jsem spát na internátu ani se najíst - vyjma toho, co jsem si sehnal a koupil sám. Nebudu lhát, honil jsem to, jak to šlo. Jedl saláty a dojídal se rohlíky v autobuse cestou domů," vzpomíná s úsměvem.

Projekt v bodě nula

Akademie pro hráče do 14 a 15 let nabízejí úplně jiné podmínky. „Dnes kluci spí na internátu, mají osm jídel denně. Na dvě mužstva je osm profesionálních trenérů, k ruce mají výživového poradce i psycholožku," oceňuje Poborský.

Bývalý hráč obou pražských "S", Manchesteru United, Benfiky Lisabon či Lazia Řím však upozorňuje, že efekt se nedostaví ze dne na den.

„Jsme v bodě nula. Měly by navázat klubové akademie, rozšířit je směrem dolů. Důležité je, že jsme něco nastartovali. Z každého kraje jsme stáhli podle našeho výběru 20-25 nejšikovnějších kluků se záměrem udělat z nich ještě lepší fotbalisty," říká Poborský.

Certifikáty dostali ještě od Vrby

Hráči do teplické akademie byli vybráni již s předstihem a certifikáty jim předával v Síni slávy FAČR generální sekretář Rudolf Řepka s tehdejším reprezentačním trenérem Pavlem Vrbou.

„Byla to ideální příležitost ukázat klukům krásné místo, kde jsou k vidění největší úspěchy českého fotbalu, což je pro ně myslím dobrý příklad a motivace, aby pracovali nejen na svém talentu, ale i vzdělání a osobnosti, tak jak se snažíme v koncepci akademií," říká Řepka.

„V tomto kraji je fotbalová akademie velmi důležitá, neboť možností, jak se mohou talentované děti realizovat, není tolik. Potenciál v regiónu je opravdu velký, je tu řada klubů, které velmi dobře pracují s mládeží. Věřím, že bude fungovat i jejich spolupráce s akademií," doufá Řepka.

Reklama

Související témata: