Hlavní obsah

Šéf českého fotbalu a nově i místopředseda ČOV Pelta: Nejsem jen mašina na shánění peněz

Praha

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta byl zvolen do funkce místopředsedy pro sport Českého olympijského výboru. Bude tak jezdit i na olympiády. Fotbal však podle vlastních slov nešidí a neomezuje se jen na shánění finančních prostředků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf FAČR a místopředseda ČOV Miroslav Pelta.

Článek

Kolik vám s novou olympijskou funkcí přibylo práce?

Uvědomuji si, že té práce bude víc, ale když už nějakou funkci přijmu, chci jí dát maximum. Znamená to například, že se zúčastním i olympijských her. Do mojí kompetence spadá vrcholový sport, mým úkolem, společně s ostatními, bude vytvářet sportovcům maximální podmínky pro dosažení co nejlepších výsledků.

Jste předsedou české Fotbalové asociace, v komisi UEFA pro národní svazy a na FIFA v komisi pro plážový fotbal. A ještě působíte jako místopředseda České unie sportu. Dá se tohle všechno časově stihnout?

Jednání obou komisí v UEFA a FIFA jsou jen několikrát do roka, takže nejsou tak časově náročná. Funkce v Česku se prolínají, jednání se účastním i jako představitel největší domácí federace s největší členskou základnou. Považuji za správné, že je nejvyšší představitel českého fotbalu zastoupen i ve střešních organizacích v rámci země. Pochopitelně nejvíc se věnuji práci šéfa českého fotbalu.

Přesto, netrpí tím velkým vytížením právě fotbal?

Určitě netrpí, protože máme práci s místopředsedou Romanem Berbrem a generálním sekretářem Rudolfem Řepkou rozdělenou i s jasnými kompetencemi. Oba této práci dávají maximum. V posledních měsících jsem se věnoval dotažení autonomie obou nejvyšších profesionálních soutěží a zajištění jejich financování, což byl základní předpoklad. To se podařilo. Mám na starosti také všechny reprezentace a směrem ven z fotbalu komunikaci s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a dalšími státními i regionálními orgány, to také souvisí s penězi. Zodpovědný jsem i za investice, což se v poslední době týkalo například rekonstrukce stadiónu Přátelství na Strahově.

Takže jste hlavně mašina na shánění peněz...

To rozhodně ne! Samozřejmě je to jeden z mých hlavních úkolů ve fotbale, ale díky dobré spolupráci s kolegy mám přehled o dění v našem fotbale, a co se týká důležitých rozhodnutí, tak i poslední slovo. Vyjma nominací a sestav na zápasy. (úsměv)

Jak po několika měsících hodnotíte fungování Ligové fotbalové asociace a samostatných nejvyšších soutěží?

Fungují dobře. Nenastaly žádné krizové situace mezi LFA a FAČR.

S místopředsedou Romanem Berbrem jste měli názorové neshody kolem komise rozhodčích. Už se situace uklidnila?

Ona nebyla neklidná. Roman řekl svůj názor, já svůj a získal jsem podporu i ve výkonném výboru. To je přece normální, že lidé diskutují. Naše pracovní vztahy jsou v pořádku. Jsem rád, že komise rozhodčích pod Michalem Listkiewiczem funguje dobře. On sám vidí i čtyři zápasy za víkend, je tu víc než doma v Polsku. Důvěra veřejnosti vzrůstá a s ní i důvěra sponzorů. Logicky chyby sudích byly, jsou a budou, ale nejsou tendenční. To je důležité.

V Jablonci už nejste formálně šéfem. Jaká je vaše pozice v klubu, který je, jak sám říkáte, vaše dítě?

Zůstal jsem členem představenstva, abych se mohl zúčastnit jednání. Jinak už na klub nemám tolik času. Pomáhám zajišťovat finanční prostředky, to je moje hlavní role. (úsměv) Snažím se to minimum volna, které mám, věnovat rodině. Zajdu jen na domácí ligové zápasy a výjimečně do kabiny.

Není vám smutno z projektu mužstva plného hvězd, nazvaného médii Galácticos?

Víte, když se pro něco nadchnu, tak tomu dávám maximum. Před těmi asi třemi roky jsem chtěl vybudovat tým, který by hrál pravidelně o nejvyšší příčky. Podle toho vypadala ekonomika i nákupy. Musel jsem se ale vrátit do reality. Dnes jsou tu kluby jako Sparta, Slavia, Plzeň, které mají vyšší rozpočty, tím kvalitnější hráčský materiál, lepší zázemí i mnohem víc fanoušků. Jsou prostě jinde. My jsme regionální klub, musíme mít reálné ambice a také zlepšit výchovu mladých hráčů. Věřím, že jsme pořád schopni hrát v první půlce tabulky.

Zmínil jste reprezentaci, která je v obtížné situaci. Pokud neporazí Nory, bude to prakticky znamenat konec postupových šancí na světový šampionát. Může to ohrozit pozici kouče Karla Jarolíma?

Na úrovni reprezentace skončili rozdíloví hráči, jako byli Petr Čech, Jaroslav Plašil, zraněný je Tomáš Rosický. Chybějí i další zkušení borci. Navíc se zranil Vladimír Darida. Karel Jarolím tvoří za pochodu nové mužstvo. Řekli jsme si, že půjdeme zápas od zápasu a pokusíme se zabojovat o druhé místo ve skupině a baráž. Dohodnuti jsme na čtyřletém cyklu, tedy do příštího mistrovství Evropy. Ať dopadne kvalifikace na světový šampionát výsledkově jakkoliv, jeho pozici to neohrozí. Hlavním úkolem je postup na evropský šampionát. Rozhodně však probíhající kvalifikaci nevypustíme. To by bylo špatně. Ale budoucnost reprezentace vidím velmi dobře, zejména vzhledem k postupu jednadvacítky na mistrovství Evropy. To je opravdu velký úspěch.

Příští rok proběhne volební konference Fotbalové asociace. Budete kandidovat?

Bude mi dvaapadesát, cítím se dobře, a jelikož jsme nastartovali věci, které fungují, chci být u toho dál. Záležet bude na zdraví, ale jedno volební období bych chtěl ještě na předsedu kandidovat.

Máte vůbec čas na odpočinek?

Víkendy patří až na výjimky rodině, jezdíme na chalupu do Českého ráje. Snažím se také dělat něco pro svoje zdraví, třeba tím, že chodím na výlety, a když je sezóna, tak na houby.

Reklama

Související témata: