Hlavní obsah

Český fotbal má druhou hráčskou asociaci. Chceme, aby si hráči během kariéry spořili, řekl šéf Pešír

Český fotbal má od úterý dvě asociace, které mají v popisu práce hájit zájmy hráčů. Vedle České asociace fotbalových hráčů (ČAFH) zahájila nyní činnost Hráčská fotbalová unie (HFU). Za jejím vznikem stojí Tomáš Pešír, který kdysi pracoval pro ČAFH. Po neshodách s jejím vedením ale ze společnosti před třemi lety odešel.

Tomáš Pešír o vztahu k České asociaci fotbalových hráčůVideo: Sport.cz

 
Článek

Tomáš Hübschman o tom, proč je patronem Hráčské fotbalové unie

Tomáš Pešír o prioritách Hráčské fotbalové unie

Tomáš Pešír o financování Hráčské fotbalové unie

„Poslední dva roky mě opakovaně oslovovali hráči, aby se tu vytvořila společnost, která jim bude doopravdy sloužit," uvedl Pešír, minimálně do řádných červnových voleb předseda HFU.

První hráčské odbory v tuzemském fotbale fungují od roku 2011, v jejich čele stál Karel Poborský. Po dvou letech ho vystřídala Markéta Haindlová. Od Pešíra se jí posléze dostalo kritiky, Haindlová na něj poté podala žalobu pro pomluvu. A jejich cesty se rozešly.

„Vadilo mi, že se neplnily sliby. Řešili se jen spory mezi hráči a kluby, což pro mě je samozřejmostí. Nepovažuji to za gro asociace. Další věc byla, že se za spory platilo. Brát si peníze od hráče, který je v nouzi, není můj šálek čaje," prohlásil Pešír.

Haindlová nedávno naznačila, že by za vznikem HFU mohlo stát vedení FAČR, s nímž je právnička „na nože". „Předsedou nově založené Unie je Tomáš Pešír, současný zaměstnanec FAČR. Unie má navíc oficiálně sídlit na Strahově a tak není těžké si domyslet, kdo za projektem stojí," uvedla Haindlová v prohlášení na webu ČAFH.

To však Pešír striktně odmítl. „V zaměstnaneckém poměru s FAČR nejsem. Mám dohodu o provedení práce hlavního vedoucího u týmu žen, beru za to tisíc korun hrubého měsíčně. A že máme sídlo na Strahově, je přece logické, neboť tam sídlí všechny subjekty, které řídí fotbal," reagoval Pešír.

Partnery projektu jsou i Hübschman a Fukal

Prioritní pro HFU jsou tři body: zrušení arbitrážní komise, namísto ní vytvoření sboru soudců a spuštění spořícího fond pro hráče. „Chtěli bychom vytvářet projekty, které hráčům pomůžou, které jsou hmatatelné. Zejména penzijní fond. Chceme, aby určité procento z výplat hráčů šlo z klubu přímo do pomyslného fondu, který si hráč bude moct vybrat v určitém věku, na kterém se domluvíme. Momentálně budeme tlačit na arbitrážní komisi, aby zanikla a zůstal jen sbor soudců. Z důvodu, že arbitrážní komise spory prodlužuje," uvedl Pešír.

Patrony projektu jsou bývalý reprezentant a vítěz Poháru UEFA s Doněckem Tomáš Hübschman, někdejší stoper Sparty a Hamburku Milan Fukal a také reprezentantka Lucie Voňková.

„Oslovil mě především spořící fond. Hráč by si spořil, po skončení kariéry by měl kapitál do začátku," řekl Hübschman, který stále působí v Jablonci. „Vedl jsem rozhovory se spoustou kluků, kteří na tom nejsou dobře. Proto jsem se rozhodl něco dělat," doplnil Fukal.

Provoz HFU bude financován sponzory, se kterými vedení jedná. „Chceme být transparentní, není tajemstvím, že dnes žádnou finanční podporu nemáme. Zatím to řeším z mých financí. Chceme jít cestou dvou, tří silných partnerů. Jedná jsou na dobré cestě," pověděl Pešír.

Reklama