Hlavní obsah

Místo Pelty nejspíš Berbr, odhadují bookmakeři. A co bude s valnou hromadou?

Praha

Český fotbal je v nejistotě. Necelý měsíc před volební hromadou poslal soud strahovského šéfa Miroslava Peltu do vazby. Co se bude dít dál? Kritickou situací se bude během svátečního pondělí zabývat mimořádné zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR (FAČR). Bookmakeři nicméně nelenili a vypsali kurzy na možné Peltovy nástupce. Největším favoritem je podle nich stávající svazový místopředseda Roman Berbr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Justiční stráž a policie přivádí Miroslava Peltu k soudu, který rozhodl o jeho vzetí do vazby.

Článek
Fotogalerie

Valná hromada je svolána do Prahy na 2. června a současný šéf Miroslav Pelta je zatím znovu jediným kandidátem na post předsedy. Kandidatury musí být podány do 12. května a nezdá se pravděpodobné, že by se do té doby někdo Peltovi, byť je ve velkých nesnázích, postavil.

Šéf sešívaných Jaroslav Tvrdík doporučuje Jiřího Šimáněho, podnikatele a nedávného prezidenta Slavie. V zákulisí padlo i jméno Vlastimila Košťála, bývalého šéfa Sparty a člena strahovského vedení.

To jsou zatím předčasné úvahy. Fotbal čeká, co bude s Peltou. A teď musí reagovat na skutečnost, že předseda skončil ve vazbě. V případě, že by nebyl předseda zvolen, valná hromada by se mohla opakovat. Nebo rovnou odložit volbu třeba na podzim.

„Je jednoznačné, že už nyní mají aktuální události negativní vliv na český fotbal včetně ligového. S ohledem na blížící se volební valnou hromadu bude svoláno setkání majitelů klubů, aby zde byl prodiskutován další postup profesionálních klubů," avizuje Ligová fotbalová asociace (LFA).

Kurzy řadí vysoko Damkovou

Sázková kancelář Tipsport nicméně odhaduje, že skandál, který zmítá českým sportem, nejspíš Peltu smete z funkce šéfa FAČR. Proto již nominovala možné nástupce. Z dvaadvaceti vypsaných jmen má podle ní největší šance svazový místopředseda Roman Bebr v kurzu 2:1.

„Berbr má ve fotbalových kruzích až neuvěřitelnou podporu. Vzhledem k tomu, jak je silně kontroverzní postavou... Jeho zvolení by čerstvý vítr do českého fotbalu rozhodně nepřineslo," tuší bookmaker Petr Urbanec.

Až do komické roviny kocourkovských radních podle něj dostává celou situaci jméno druhého kandidáta. S kurzem 5:1 je totiž poměrně pravděpodobná možnost, že by v čele FAČR stanula poprvé v historii žena. Jenže tou je Berbrova životní partnerka a bývalá rozhodčí Dagmar Damková, rovněž členka výkonného výboru. Stejné kurzové vyhlídky jako ona má i druhý stávající místopředseda, Zdeněk Zlámal.

Premiér Sobotka veletoč neprovede...

V první kurzové desítce jsou ještě šéf rozhodčích Polák Listkiewicz, svazový šíbr Svoboda a také plzeňský šéf Paclík v kurzu 10:1. Nabídka si pohrává také se jménem majitele Sparty Daniela Křetínského 15:1. V poli outsiderů na post předsedy je naopak Jaroslav Tvrdík s kurzem 50:1, či internacionál Ladislav Vízek.

Na Strahově se uchytil bývalý ministr školství Chládek, a tak se bookmakeři pustili do spekulací, zda by post předsedy nemohl vzít dosavadní premiér země Bohumil Sobotka. „Určitě panu Sobotkovi nedoporučujeme, aby se pokoušel vyměnit vrcholnou politiku za vrcholný post v českém fotbale. Kurz 100:1 napovídá, že premiér tenhle veletoč neprovede," zní od bookmakerů.

Reklama

Související témata: