Hlavní obsah

Co je s Peltou? Šéf FAČR byl převezen do vazební nemocnice

Aktualizováno

Šéf Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Miroslav Pelta, který je v souvislosti s obviněním ze zneužívaní dotací ministerstva školství pro sport od minulého pátku ve vazbě, byl ve středu v noci převezen z věznice v Praze-Ruzyni do vazební nemocnice v Brně. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj z justičního prostředí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda FAČR Miroslav Pelta (uprostřed) u Obvodního soudu pro Prahu 1, který na něj uvalil vazbu.

Článek

Fotbalový boss byl do Brna převezen kvůli neupřesněnému zdravotnímu problému, vyjádření zástupců nemocnice se redakci prozatím nepodařilo získat. Podle informací Práva měl Pelta v minulosti potíže se srdcem.

Peltův advokát Bronislav Šerák o převozu zprvu nevěděl. „Ještě včera jsem za ním byl na Ruzyni. Klient měl nějaké zdravotní problémy, které ale nechci konkretizovat. Je možné, že se to mohlo zhoršit. Informaci o převozu ale nemám," řekl Právu po poledni. Později ale informaci potvrdil.

Mluvčí věznice Brno-Bohunice Dana Krejčířová se k Peltově hospitalizaci odmítla vyjádřit. „Konkrétní jména komentovat v žádném případě nelze, stejně tak jako zdravotní stav pacientů," sdělila Právu.

Bohunická vězeňská nemocnice těsně sousedí s fakultní nemocnicí Brno, a jsou proto do ní umísťováni vězni se závažnými zdravotními problémy, k jejichž léčbě jsou využívána i specializovaná pracoviště sousední civilní nemocnice. Jedním z hospitalizovaných vězňů byl donedávna i známý podnikatel Roman Janoušek.

Obviněni i dva pracovníci ministerstva, Valachová rezignovala

Pelta byl zadržen minulou středu při rozsáhlé policejní razii v sídle fotbalové asociace, v pátek pak Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl o uvalení vazby. Šéf asociace, který by měl za necelý měsíc obhajovat svůj post na volební valné hromadě, podal proti rozhodnutí soudu stížnost.

Hlava českého fotbalu je stíhána za zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle vyšetřovatelů Pelta naváděl náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou a bývalého šéfa ministerského odboru Zdeňka Břízu k tomu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Oba pracovníci ministerstva jsou rovněž obviněni a Kratochvílová je také ve vazbě. Jako právnická osoba je obviněna i FAČR.

V souvislosti s kauzou v úterý rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová. "Chci podpořit politickou kulturu. Rozhodla jsem se neposkytovat Andreji Babišovi záminku k tomu, aby odváděl pozornost od svých závažných problémů," uvedla.

Ještě předtím vyslala Valachová vzkaz na Strahov, že se český fotbal kvůli obvinění FAČR může dostat do kritické situace. "V případě FAČR je situace velmi vážná a právně velmi složitá. Není možné garantovat, že jim finanční prostředky poplynou," uvedla.

Reklama

Související témata: