Hlavní obsah

Fotbal je na dně. Přežijeme pár dnů, přiznala FAČR. Kde si půjčí desítky miliónů?

Praha
Aktualizováno

Zatím si ve strahovském sídle fotbalu oddechli... Ale opravdu jen zatím, protože záleží na tom, zda ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová dnešní slib opravdu naplní a 384 miliónů na činnost asociace, o které se fotbal hodlá nově ucházet, do konce června na Strahov skutečně poukáže. „Už teď jsme ve velmi složité situaci a měsíc je poměrně dlouhá doba,“ přiznal generální sekretář Fotbalové asociace ČR Rudolf Řepka, že finanční zdroje vysychají a fotbal nemá kde brát. „Kdyby ale peníze nepřišly ani do konce června, jsme schopni přežít už jen v řádu dnů.“

FAČR k dotacím z MŠMT - generální sekretář FAČR Ruldolf ŘepkaVideo: Sport.cz

 
Článek

Sto deset miliónů korun už fotbal z ministerského dotačního programu dostal. „Ale ty jsou určeny pro mládež. Pro trenéry v akademiích a střediscích. Na jiný účel jich využít nelze, takže na ně sáhnout nemůžeme. Vyloučeno, abychom z nich platili zaměstnance či snad chod fotbalového sekretariátu," připomněl Řepka.

On a jeho lidé přesto přinesli z dnešního jednání Národní rady pro sport na Strahov povzbudivou zprávu. Fotbalová asociace se může do konce května přihlásit do nové dotační výzvy a žádat o peníze na svou činnost.

Ministryně může sumu snížit

Dotace byly pozastaveny v souvislosti s podezřením, že se na rozdělování peněz na investice domlouvala bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová se šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou. Mezi obviněnými je i FAČR jako právnická osoba, proto hrozilo, že nebude moci čerpat dotace do vyřešení případu

„Předložili jsme svou právní analýzu, která se blíží analýze ministerstva," potvrdil ředitel legislativně právního oddělení FAČR Jan Pauly, že bude ctěna presumpce neviny a na fotbalovou asociaci bude při rozdělování financí tudíž pohlíženo jako na ostatní žadatele a požadované peníze by dostat měla.

„S tímto cílem jsme na jednání šli," cítil generální sekretář Rudolf Řepka malé vítězství.

„Může ovšem dojít ke snížení požadovaných peněz, což paní ministryně také naznačila. A ona je navíc v demisi, takže nikdo nám nemůže garantovat, co bude za týden či za dva. Přijde nový ministr a bude pohlížet na situaci jinak," přiznává, že dokud nedorazí finance na účet, jistotu mít nebude.

Na Strahově probíhá personální audit

„Už teď se snažíme o snížení nákladů, v nichž nejvyšší položku činí náklady na mzdy. I proto začal ve fotbalovém sekretariátu personální audit, který dostane hned v pondělí k posouzení výkonný výbor," narazil Řepka na více než devadesátičlenný ansámbl strahovských zaměstnanců.

„Ale ten ansámbl zajišťuje na sedm set projektů a akcí, na které by mělo snížení počtu zaměstnanců také dopad," připomínal promptně.

„Logicky. Máme miliardový rozpočet, ale zatím jsme dostali pouze 200 miliónů. A vlastní zdroje už jsme prakticky vyčerpali," potvrzoval finanční ředitel společnosti STES Libor Kabelka, že situace na fotbalovém Strahově už je skutečně kritická.

UEFA půjčí dva milióny eur

„Po 30. červnu bychom bez peněz z ministerstva dokázali přežít už jen v řádu dnů," hlásí i on, ale trenéry a funkcionáře pohybující se kolem reprezentačních celků uklidňuje. „Nepředpokládám, že by v jejich případě mělo dojít k problematickému režimu, i když stát se může cokoli. Třeba devatenáctky chystající se na šampionát do Gruzie by se jistá omezení dotknout mohla," připustil.

V panující konstelaci by pro FAČR mohla být spásou půjčka od UEFA.

„Už jsme ji předjednali, protože představuje nutnost, abychom přežili červen," potvrdil Řepka, že ve švýcarském Nyonu leží žádost o finanční injekci ve výši dvou miliónů eur (zhruba 54 miliónů korun). „Po valné hromadě bude na novém předsedovi, aby žádost parafoval. Domluva zní, že v řádu dnů pak od UEFA peníze dostaneme."

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen