Hlavní obsah

Fotbalová revoluce zasáhne Česko: Za žlutou kartu se bude také vylučovat!

Všechno se mění a fotbal není výjimkou. Milovníci klasiky skřípou zuby, když se objevil nápad, že by se třeba hrál zápas na dvakrát třicet minut čistého času. Tahle změna ještě není na programu dne, ale fotbal stejně čeká revoluce. Tedy zatím v mládežnických kategoriích. S novinkou seznámila kluby Dagmar Damková, bývalá rozhodčí a předsedkyně Řídící komise pro Čechy na losovacím aktivu. Co přesně se v Česku chystá?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dagmar Damková prozradila, jaké novinky čekají v mládežnických kategoriích český fotbal

Článek

V soutěžích mládežníků bude po vzoru FIFA zavedeno dočasné vyloučení hráče, které bude následovat po udělení žluté karty. Podle Dagmar Damkové se novinka testovala v Nizozemí i další řadě zemí a byla přijata pozitivně. „Měla výrazný výchovný efekt," prohlásila Damková. „Proto ji zavedeme do českých mládežnických soutěží."

V praxi vše vypadá tak, že po žluté kartě musí hráč odejít ze hry a to na dobu zhruba deseti procent hrací doby, pak se vrátí zpátky na trávník. Podobně se postupuje i v případě udělení druhé žluté karty, tady je ale rozdíl v tom, že se již fotbalista do hry nevrací. Pokud má ovšem tým možnost střídání, může přijít na hřiště náhradník.

Novinka se nijak nedotkne situací, kdy je hráč vyloučen. Po červené kartě musí fotbalista ze hry okamžitě a bez náhrady. Na tom se nic nemění.

Líbí se vám novinka, kdy se za žlutou kartu bude ve fotbale také na pár minut vylučovat?
Ano. Fotbalu určitě pomůže, zvýší se kázeň hráčů
57,9 %
Ne. Fotbal by měl zůstat u starých pravidel
42,1 %
Celkem hlasovalo 10450 čtenářů.

Reklama