Hlavní obsah

Vyslanci UEFA a FIFA zapůsobili. V prosinci by měl mít český fotbal konečně nového předsedu

Praha
Aktualizováno

Apely vyslanců FIFA a UEFA při inspekční cestě do Čech pomohly, takže na prosincové mimořádné valné hromadě bv měl být zvolen jak nový předseda, tak i výkonný výbor. „Český fotbal má superdemokratické stanovy, ale nám nešlo o dvoukomorový systém a jeho změnu,“ tvrdila po návštěvě Strahova Eva Pasquer zastupující UEFA. „Byli jsme tady, abychom společně s výkonným výborem našli řešení, jak předejít blokaci při volbách, aby příští valná hromada předsedu zvolila,“ dodala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Členové výkonného výboru FAČR Roman Berbr (uprostřed) a Rostislav Votík.

Článek

Nepřijeli s pohrůžkami, neharašili sankcemi, s nimiž by FIFA a UEFA hrozila, kdyby se řešení nenašlo.

„Opravdu to nebylo téma, skutečně jsme nehrozili. Sankce nebyly při našich jednáních téma," přitakával i Nodar Akhalkatsi zastupující FIFA.

„FIFA sdružuje 211 svazů, ale nikde nedošlo k situaci, že by si národní asociace nezvolila prezidenta," připomínala Eva Pasquer nedávnou valnou hromadu FAČR, která nástupce Miroslava Pelty nezvolila.

Ten byl obviněn z údajné manipulace se státními dotacemi, v té době byl ve vazbě a na funkci opětovně nekandidoval. Delegáti valné hromady pak ze tří kandidátů (Fousek, Malík, Duba) nezvolili ani jednoho.

„Cílem naší návštěvy bylo, aby stávající stanovy byly upraveny tak, aby ke zvolení předsedy na příštích valných hromadách pokaždé došlo," potvrzovala slovenská zástupkyně UEFA.

Během dvoudenního jednání byl nakonec ze čtyř návrhů vybrán výkonný výborem ten, podle něhož by měly volby pokračovat jako dosud třemi koly, pokud by však ani z nich nevzešel vítěz, přijde na řadu kolo čtvrté, v němž ke zvolení postačí prostá většina hlasů přítomných delegátů bez ohledu na jejich příslušnost k české či moravské komoře.

Teď bude ovšem záležet na moravských členech strahovské fotbalové generality, aby přesvědčili své delegáty a ti se změnou souhlasili.

„Valná hromada se sejde 12. prosince v Nymburce a na její úvod musí být tato změna stanov schválena," připomněl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Vstřícnost provizorně vládnoucí strahovské generality byla oceněna, neboť z UEFA už přišla na konto českého fotbalu finanční injekce ve výš dvou miliónů eur.

„Nejde ovšem o půjčku, ale o předčasné vyplacení financí fondu, na které má český fotbal nárok," upřesnila Eva Pasquer.

„Peníze od UEFA už máme a pomohou nám překlenout období, než obdržíme dotace od ministerstva školství. To vypsalo druhou výzvu, do které se určitě přihlásíme," potvrdil Rudolf Řepka. "Díky transparentnímu účtu pak bude i veřejnost v obraze, jak je rozdělujeme a distribuujeme."

I tak pokračují na Strahově v úsporných opatřeních, jež mají snížit asociační rozpočet o 20 procent. „Proto už devět lidí odešlo a šest dalších je bude následovat," potvrdil generální sekretář, že se v sídle asociace začalo šetřit.

Reklama