Hlavní obsah

Horko bude nejen na hřišti. Čeští mladíci se v Tbilisi chystají na Švédsko

Tbilisi

Už jen hodiny zbývají do zahájení mistrovství Evropy hráčů do 19 let v gruzínském Tbilisi. Český tým se utká v neděli od 15:30 našeho času se Švédskem a očekává se, že zápas se bude hrát při teplotě kolem 35 stupňů Celsia.

Trenér českých fotbalistů do 19 let Jan Suchopárek o síle ŠvédskaVideo: #ceskarepre

 
Článek
Fotogalerie

Svěřenci Jana Suchopárka se maximálně koncentrují na přípravu před úvodním zápasem, většina z nich si i přes spánkový deficit proložila první tréninkové jednotky ještě posilovnou. Sobotní program už byl klasicky předzápasový, dopolední procházku následovaly oficiality v podobě tiskové konference a krátké pravidlové instruktáže od UEFA. Po následném krátkém odpočinku Češi zamířili do nedalekého areálu k poslednímu tréninku.

„Už bychom byli rádi, aby turnaj začal, samozřejmě se těšíme a musíme si dát pozor hlavně na výškovou převahu soupeře," líčí rozpoložení v týmu kapitán Ondřej Šašinka.

Teploty stoupají k pětatřicítce

Od příletu české výpravy v Tbilisi teploty stoupají a pro první hrací den se očekávají někde kolem 35 stupňů.

„Pro nás a Švédsko to bude asi nejcitelnější změna a zápas to může ovlivnit. Každopádně chceme být aktivní tak, jako jsme se o to snažili v kvalifikačních zápasech," nastiňuje záměr českého výběru trenér Jan Suchopárek.

Na druhé straně budou Seveřané usilovat o potvrzení, že jejich desetiletá práce s mládeží má požadovaný efekt.

„Vítězství na Euru do 21 let v České republice bylo prvním významným úspěchem mladé generace a my teď chceme dokázat, že rozvoj švédského fotbalu pokračuje správným směrem. Týmy tady jsou ale velmi vyrovnané, očekávám, že zápasy budou rozhodovat detaily," dodává švédský kouč Claes Eriksson.

Suchopárek jako špión

Přestože atmosféru velkého turnaje dobře zná z hráčské éry nebo působení v realizačním týmu do 21 let, čeká Jana Suchopárka v roli hlavního kouče turnajová premiéra.

„Jeho zaujetí je mimořádné. Dopoledne před tiskovkou jsem ho přistihl, jak z rohu vstupní haly skrytě sleduje přicházející švédský tým a znovu si analyzuje každého jednoho hráče. Je pozoruhodné vidět, jak vnímá každý detail fotbalu," přidává čerstvou zkušenost před tiskovou konferencí mluvčí Ondřej Lípa.

Trenér Jan Suchopárek má k dispozici kompletní kádr. Český tým začne svůj boj o postup do semifinále turnaje v neděli v 15:30 a fanoušci mohou jeho utkání se Švédskem sledovat prostřednictvím stanice Eurosport.

Reklama

Související témata: