Hlavní obsah

Lička cepuje fotbalové bezdomovce, aby si co nejrychleji našli nové angažmá

Kunice

Posedávají na lavičkách, opírají se o zábradlí kolem kunického hřiště anebo merčí dění na trávníku alespoň zpovzdálí. Trenéři či asistenti z Jablonce, Příbrami, Vlašimi i Sokolova, ale třeba i Zdeněk Svoboda, jenž ještě na jaře vedl ligové áčko Sparty, nebo Pavel Drsek, který působí v roli asistenta v Dukle. A různí agenti se samozřejmě do vesnice kousek za Prahou sjeli také, protože i oni jsou zvědaví na fotbalové „bezdomovce“, kteří tu už týden pod vedením Vernera Ličky trénují a čekají, zda o ně někdo projeví zájem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Klein je jedním z hráčů, kteří se zapojili do přípravy hráčů bez angažmá.

Článek

„Dřív se styděli a slovo bezdomovci pro ně mělo pejorativní nádech, dnes se tomu smějí a sami se tak častují. Když tady s námi na jednom z předchozích kempů trénovali Milan Baroš či Jirka Jarošík, pochopili i ostatní hráči bez angažmá, že jim společná příprava pomůže. I proto, že se sem sjíždějí trenéři a manažeři, aby si některého z nich vybrali pro svůj kádr," vykládá trenér Lička, který se ujal vedení kempu pořádaného Českou asociací fotbalových hráčů již popáté.

Hlúpik už si angažmá našel

„Filip Hlúpik se po týdnu rozloučil, neboť odjel na testy do Polska, nový trenér Sokolova Pavel Horváth si také už jednoho kluka vybral, Vlašim si rovněž vybrala," prozrazuje sportovní ředitel ČAFH Domink Rodinger, že pětadvacetičlenný soubor, který Lička společně se synem Marcelem a bývalými sparťany Jiřím Novotným a Jaromírem Blažkem cepuje, se neustále obměňuje.

„Ale to je přece smysl naší práce. Hráče rychle připravit, aby co nejdříve sehnali angažmá a rychle odsud vypadli," směje se Lička, který dává svým „bezdomovcům" během dvoufázových tréninků opravdu zabrat.

„Mám ovšem výhodu, že do kempu přichází sami a ví, že tohle všechno jim pomůže najít klub, kde dostanou smlouvu. Na nic se nemohou stěžovat, protože máme k dispozici špičkové prostředí s travnatými hřišti, veškerým vybavením, rehabilitací i ubytováním," vypočítává, o co všechno se hráčská asociace postarala a co svým členům nabízí. Však také za loňský kemp zaplatila milión a dve stě tisíc k tomu.

Vrcholem turnaj s Portugalci a Španěly

„Opravdu perfektní. Rozhodně lepší než běhat sám někde po lese," souhlasí Martin Klein, který se rovněž ocitl bez angažmá a v Kunicích si společně s Jiřím Štohanzlem, Tomášem Borkem a dalšími třiadvaceti fotbalisty říká o pozornost přihlížejících trenérů a agentů.

„A to se přidají další. Ozval se třeba nedávný reprezentant Lukáš Droppa, že v Turecku skončil a chtěl by se k nám připojit, protože minulý kemp se mu líbil a hodně mu toho dal," prozrazuje Rodinger.

Fotbalisté bez angažmá ovšem v Kunicích nejen trénují, ale vyráží i za přípravnými zápasy. Hráli s Vlašimí, čeká je duel s Příbrami a Vyšehradem, příští týden sehrají ve vesnici za Prahou turnaj FIFPro, na kterém budou startovat týmy z Portugalska a Španělska složené z fotbalistů, kteří jsou rovněž bez angažmá.

„My hráčům angažmá nesháníme a do klubů je nenabízíme, ale dáváme jim možnost, aby se ukázali a kluby si mezi nimi vybraly," říká Rodinger.

„Posledně jsem tady měl pětadvacet kluků a každý z nich si nakonec angažmá našel. Tři v Polsku, tři v Rumunsku, ostatní v Čechách," chlubí se Lička.

„Právě to je smysl naší práce. Ten nejdůležitější z toho, co pro hráče děláme," připomíná Rodinger z České asociace fotbalových hráčů, která momentálně sdružuje na 1400 fotbalistů.

Reklama