Hlavní obsah

Nejdřív Sparta, teď Slavia. Turecký fotbalový klub si s Čechy ví rady

Praha

Altinordu FK. Název klubu, který většině fotbalových fanoušků asi nic neřekne. Přitom pro české týmy je tento turecký celek na mládežnické úrovni velkým postrachem. Zatímco na podzim loňského roku parta z Izmiru vyřadila Spartu v dorostenecké Lize mistrů, letos zhatila plány Slavie na triumf v právě probíhajícím pražském CEE Cupu.

Altinordu si ve druhém utkání na CEE Cupu poradilo se Slavií Video: CEE Cup

 
Článek

Altinordu na úvod CEE Cupu přehrálo rumunskou Academii.

Cesta mládežnickou Ligou mistrů skončila v minulé sezóně pro Altinordu až na jaře. Poté, co si poradilo s Levski Sofia a Spartou, nestačilo na Atlético Madrid, s nímž prohrálo 0:2 v jednozápasové sérii play off.

Většina tehdejších opor se mezitím připojila k druholigovému A-mužstvu a na letošním CEE Cupu se tak prezentuje nový tým, který potvrzuje, že je jedním z hlavních favoritů turnaje. Altinordu má za sebou úspěšně zvládnutou základní skupinu, v níž také vstřelilo několik krásných gólů (jak můžete vidět v sestřizích). Po výhře 6:0 nad rumunskou Academií Sport Team si vybojovalo postup vítězstvím 3:1 nad Slavií.

Izmiřané přečkali počáteční tlak Pražanů a do 56. minuty si vypracovali tříbrankový náskok. Slavia se nevzdávala a trefou Čvančary ještě dokázala snížit. Turci se poté museli vypořádat s vyloučením gólmana. Slávisté však nevyužili ani početní výhodu, ani možnost pokutového kopu a prohrou 1:3 skončily jejich naděje na zisk poháru. Altinordu čeká v pondělním semifinále anglické Burnley.

Investice do mládeže se vracejí ve velkém

Zatímco v profesionálním fotbale na turecké scéně dominují velkokluby jako Galatasaray, Fenerbahce nebo Besiktas, ve výchově talentů se začíná silně prosazovat právě Altinordu, jehož A-tým sídlící na padesátitisícovém stadiónu Izmir Atatürk působí jen ve druhé nejvyšší soutěži 1. Lig. Zde se však formuje nadaný soubor poskládaný převážně z vlastních odchovanců, kteří postupně procházejí kategoriemi hrajícími v jednotném rozestavení 4-2-3-1 a připravují se na to, že by jednou mohli vybojovat postup mezi elitu, nebo získat angažmá v některém z evropských velkoklubů.

V uplynulém ročníku například odchytal dvě utkání za A-tým teprve šestnáctiletý Berke Özer, který si vysloužil přezdívku „turecký Donnarumma". Nadaný gólman setrvá v Izmiru do svých osmnácti let, poté by se měl připojit ke kádru Manchesteru City, který podle britských médií získal mladého gólmana na přestup za dva milióny liber.

Před rokem Altinordu uskutečnilo jiné dva velké prodeje. Stoper Caglar Söyüncü odešel za 2,5 miliónů eur do Freiburgu, levý záložník Cengiz Ünder se pak stal nejdražším hráčem v historii klubu, když zamířil do ligového Basaksehiru podle neoficiálních údajů za 4,7 miliónů eur. V turecké superlize však vydržel jen rok, než jej za zhruba trojnásobek získalo AS Řím. Altinordu se tak podle všeho stalo velice významnou mládežnickou akademií, jejíž hráči by mohli brzy hrát hlavní roli v tamním národním mužstvu.

Reklama

Související témata: