Hlavní obsah

Nizozemsko - Dánsko 4:2Nizozemské fotbalistky ovládly po obratu s Dánskem evropský šampionát

Aktualizováno

Fotbalistky Nizozemska poprvé v historii vyhrály mistrovství Evropy. Ve finále na domácí půdě v Enschede zvítězily po obratu nad Dánskem 4:2. Dvěma góly se na vítězství podílela útočnice Vivianne Miedemaová.

Foto: Yves Herman, Reuters

Mandy van den Bergová s trofejí pro mistryně Evropy.

Článek

Dánsko se ujalo vedení už v šesté minutě, kdy Nadia Nadimová proměnila pokutový kop. Domácí hráčky poté zásluhou Miedemaové a Lieke Martensové skóre otočily, ale po půlhodině hry srovnala Pernille Harderová. To však bylo ze strany Dánek vše.

Po pauze vrátila Nizozemsku vedení Sherida Spitseová a v závěru přidala svou druhou branku v utkání Miedemaová. Pro hráčku Bayernu Mnichov šlo o čtvrtý zásah na turnaji a o jediný gól zaostala za nejlepší střelkyní mistrovství Angličankou Jodie Taylorovou.

Nizozemky si stejně jako soupeřky zahrály ve finále poprvé. Jejich dosavadním nejlepším výsledkem byl postup do semifinále v roce 2009. Dánky, které ve čtvrtfinále senzačně vyřadily vítězky předchozích šesti šampionátů a držitelky rekordních osmi titulů Němky, dosud měly na kontě pouze dva bronzy z let 1991 a 1993.

ME fotbalistek v Enschede:
Finále:
Nizozemsko - Dánsko 4:2 (2:2)
Branky: 10. a 89. Miedemaová, 28. Martensová, 51. Spitseová - 6. Nadimová z pen., 33. Harderová.

Reklama