Hlavní obsah

Pozná Pelta nástupce? Fousek se znovu utká s Malíkem

Aktualizováno

Předem očekáváná kandidátka se potvrdila. O post předsedy Fotbalové asociace ČR se opět ucházejí bývalý generální sekretář Petr Fousek a šéf marketingové společnosti STES Martin Malík. Nástupce Miroslava Pelty se podruhé pokusí zvolit valná hromada 12. prosince v Nymburce, při prvním pokusu došlo k patu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kandidáti na předsedu FAČR - zleva Petr Fousek a Martin Malík.

Článek
Fotogalerie

Jedna změna nastala. Proti červnové valné hromadě nekandiduje na funkci předsedy Libor Duba, ředitel společnosti Ondrášovka. Do bitvy o post nejvyšší se nepřihlásil ani Roman Berbr, který poslední půlrok vede český fotbal z pozice místopředsedy společně se Zdeňkem Zlámalem. Opět se však uchází o post místopředsedy.

Petr FOUSEK (55)
Datum a místo narození: 19. listopadu 1962, Praha
Vzdělání: Vysoká škola ekonomická v Praze
Funkcionářská kariéra: předseda futsalové komise ČMFS (1990-2001), tiskový mluvčí a vedoucí mezinárodního oddělení ČMFS (1995-96), generální sekretář ČMFS (2001-07), člen futsalových komisí UEFA (od 1994, byl i místopředsedou a předsedou) a FIFA (1998-2016), člen expertního týmu ČOV (2012-16)
Ostatní: dlouholetý funkcionář a delegát FIFA a UEFA, v současné době nezávislý konzultant; do vysokých fotbalových funkcí se dostal díky práci ve futsalu, který sám hrával; na domácím svazu pracoval již několikrát, v roce 2007 byl kvůli neshodám s košťálovským křídlem po šesti letech odvolán z funkce generálního sekretáře; v roce 2011 zvažoval kandidaturu na předsedu svazu, nakonec ale kvůli nejednotě v domácím fotbalovém hnutí nekandidoval; předloni byl šéfem organizačního výboru mistrovství Evropy do 21 let na českém území; jeho prioritami ve funkci předsedy jsou změnit všeobecný pohled na fotbal, prohloubit vztah mezi profesionálním a regionálním fotbalem a budovat asociaci jako co nejsilnější společenskou a ekonomickou strukturu; hovoří několika jazyky, chtěl by se případně pokusit o kandidaturu do výkonného výboru UEFA nebo FIFA.
Martin MALÍK (47)
Datum narození: 21. června 1970
Vzdělání: Vysoká škola finanční a správní (obor Řízení podniku a podnikové finance se specializací marketing a marketingová komunikace)
Funkcionářská kariéra: generální ředitel STES, obchodní společnosti FAČR (od října 2016)
Ostatní: studoval fotbalový management v Lausanne; v minulosti pracoval jako člen policejního prvního oddělení, manažer filmových ateliérů Barrandov, obchodní a marketingový ředitel společnosti Warner Bros. Entertainment, výkonný ředitel nizozemské agentury Boomerang digital či marketingový ředitel ve fotbalové Slavii; v roce 2013 odešel do STES, o tři roky později se stal generálním ředitelem; jeho prioritami ve funkci předsedy je vyvést fotbal z krize a zajistit, aby do něho znovu začaly proudit dotační příspěvky.

Český fotbal je bez řádného předsedy od května, kdy v důsledku dotační kauzy rezignoval Miroslav Pelta. Na valné hromadě 2. června měl být zvolen jeho nástupce, ale ani tři kola nerozhodla o vítězi. Malík vládl Čechám, Fousek zase moravské komoře. Ve třetím kole potřeboval kandidát ke zvolení vyšší součet hlasů z obou komor dohromady, ale pouze pokud by měl v každé z komor alespoň 35 procent. To se Malíkovi ani Fouskovi nepovedlo získat.

Byl tak prodloužen mandát dosavadnímu vedení a byla svolána mimořádná hromada, která 12. prosince zasedne v Nymburce.

Delegáti budou opět rozhodovat mezi Fouskem a Malíkem, přičemž tentokrát by mělo dojít k úpravě stanov tak, aby nemohla vzniknout patová situace a předseda musel být zvolen. Na to tlačí i UEFA. Na stole je návrh, že by případně rozhodlo čtvrté kolo, ve kterém by stačila většina delegátů bez příslušnosti ke komorám.

Zajímavá bude bitva o místo člena za ligu

"Opětovně jsem přijal kandidaturu na předsedu FAČR. Přispěl k tomu jak zájem mých navrhovatelů i podporovatelů, tak i moje rozhodnutí nabídnout fotbalu své služby," píše Fousek na svém facebookovém profilu.

"Cítím teď ještě rozsáhlejší podporu jak profesionálního fotbalu, zástupců výkonnostního fotbalu, tak i fotbalových partnerů. Český fotbal potřebuje předsedu a já po zralé úvaze chci deklarovat, že do kandidatury přicházím se stejnými názory a principy, které jsem prohlašoval už v létě," poukazuje Malík v tiskovém prohlášení.

Pokud jde o další funkce ve výkonném výboru, zajímavá bude především bitva o místo člena za ligu. Vždyť proti sobě stojí Tomáš Paclík (Plzeň), Marek Hájek (Opava), Dušan Svoboda (Sparta), Pavel Marek (Liberec) a Václav Brabec (Baník). Liberecký Marek jde dokonce i proti Berbrovi, pokud jde o post českého místopředsedy. Jedné z kandidatur se ovšem bude muset před volbou vzdát.

Seznam kandidátů do výkonného výboru před mimořádnou valnou hromadou FAČR, která se uskuteční 12. prosince:
Předseda (1):
Martin Malík,
Petr Fousek.
Místopředseda za Moravu (1):
Zdeněk Zlámal,
František Jura,
Radek Bělák,
Karel Kula.
Místopředseda za Čechy (1):
Roman Berbr,
Pavel Marek.
Předseda řídící komise za Čechy (1):
Dagmar Damková.
Předseda řídící komise za Moravu (1):
Pavel Nezval,
Alan Jančík,
Karel Kula.
Člen za Čechy (2):
Miroslav Liba,
Rostislav Votík.
Člen za Moravu (2):
Miroslav Vrzáček,
Karel Kula,
Pavel Brímus,
Pavel Blaha.
Člen za ligu (2):
Tomáš Paclík,
Marek Hájek,
Dušan Svoboda,
Pavel Marek,
Václav Brabec.

Reklama

Související témata: