Hlavní obsah

Čech se desáté korunovace nedočkal, novým králem českého fotbalu se stal Darida

Praha

Překvapení pro všechny. Pro devítinásobného vítěze ankety Petra Čecha a pro nového krále českého fotbalu Vladimíra Daridu také. „Aby ne, když jsem kus podzimu promarodil,“ přiznával legionář z bundesligové Herthy Berlín Darida, že rozhodně nečekal, že by se vítězem 53. ročníku ankety Fotbalista roku stal právě on. A navíc s náskokem 109 bodů před Čechem, který si přiletěl z Londýna tentokrát jen pro druhé místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista roku 2017 Vladimír Darida (vpravo) přijímá gratulaci od Karla Poborského.

Článek
Fotogalerie

Celé dlouhé desetiletí přitom na Čecha nikdo neměl. Od roku 2008 pravidelně vyhrával anketu, v níž hlasují členové Fotbalové akademie složené z prvoligových trenérů a kapitánů, reprezentantů, kteří mají na kontě minimálně 25 startů v národním týmu, vítězů minulých ročníků této ankety a zástupců asociace a médií. Jen v roce 2014, kdy v Chelsea přestal pravidelně chytat, ho z trůnu sesadil sparťanský kanonýr David Lafata.

Po přestupu do Arsenalu se však Mr. Perfekt, jak je Čechovi na Ostrovech také přezdíváno, vrátil mezi tyče i na domácí fotbalový trůn.

I tentokrát čekal, že za výkony v roce 2017 na něj usedne. A nic na tom neměnilo, že se po mistrovství Evropy ve Francii vzdal reprezentace a v bráně národního mužstva nestál. Jenže právě to nejspíš sehrálo v hlasování roli, i proto skončil až druhý.

Překvapení a závazek současně

Nový lídr reprezentace Vladimír Darida ho na trůnu vystřídal navzdory tomu, že si prožil strastiplnou sezónu. Musel se totiž vyrovnávat s několika zraněními, od října do ledna nehrál, protože podstoupil další operaci kolena.

„O to víc mě těší, že jsem dosáhl na takovéto individuální ocenění. Na vůbec největší v kariéře. Mými dosavadními fotbalovými vrcholy byly starty na evropských šampionátech v Polsku a ve Francii," přiznával sedmadvacetiletý záložník, který se ve výsledcích ankety objevuje šestým rokem po sobě. Nejprve byl jedenáctý, poté třetí, čtvrtý, třetí a loni druhý za Čechem s nímž si letos pořadí vyměnil.

„Něco podobného jsem vůbec nečekal.  O to větším závazkem do budoucna to pro mě je," narážel Darida na podzimní Ligu národů, v níž by česká reprezentace chtěla vyhrát svou skupinu a postoupit mezi elitní společenství.

V loňském roce odehrál Darida za berlínskou Herthu 24 zápasů, v barvách reprezentace nastoupil osmkrát, přičemž se třikrát zapsal mezi střelce. Dvakrát v kvalifikaci o MS 2018 proti San Marinu, jednou parádní trefou v domácím utkání s Německem.

Tři gólmani mezi nejlepší desítkou

Ocenění za třetí místo přebíral během slavnostního večera, jehož dějištěm bylo tentokrát Vinohradské divadlo, plzeňský Michael Krmenčík, který tím podtrhl nejlepší rok dosavadní kariéry. Vždyť v lize dal 17 gólů, dalších pět přidal v evropských pohárech a pětkrát se trefil i v reprezentaci.

Není bez zajímavosti, že mezi deseti nejlepšími jsoui hned tři brankáři. Kromě Petra Čecha i Tomáš Vaclík chytající v Basileji a Jiří Pavlenka, jenž v létě přestoupit ze Slavie do bundesligových Brém.

Fotbalista roku 2017
1. Vladimír Darida (Hertha Berlín) 542
2. Petr Čech (Arsenal) 433
3. Michael Krmenčík (Plzeň) 345
4. Antonín Barák (Slavia Praha/Udine) 251
5. Pavel Kadeřábek (Hoffenheim) 181
6. Tomáš Vaclík (Basilej) 85
7. Jiří Pavlenka (Brémy) 73
8. Patrik Schick (Sampdoria Janov/AS Řím) 68
9. Jakub Jankto (Udine) 62
10. Theodor Gebre Selassie (Brémy) 59
Další pořadí: 11. Milan Škoda (Slavia) 33, 12. Marek Suchý (Basilej) 30, 13. Josef Hušbauer (Slavia), Jan Kopic (Plzeň) oba 23, 15. David Lafata 22, 16. Tomáš Rosický (oba Sparta), Matěj Vydra (Derby) oba 18, 18. Milan Baroš (Liberec/Ostrava) 16, 19. Daniel Kolář (Gaziantepspor/Plzeň), Ladislav Krejčí (Boloňa) oba 8, 21. Bořek Dočkal (Che-nan Ťien-jie), David Limberský (Plzeň) oba 6, 23. Martin Fillo (Teplice), Roman Hubník (Plzeň) oba 5, 25. Filip Novák (Midtjylland) 4, 26. David Pavelka (Kasimpasa), Tomáš Souček (Liberec/Slavia) oba 3, 28. Šimon Falta 2, 29. Václav Jemelka (oba Olomouc), Josef Jindřišek (Bohemians 1905), Tomáš Kalas (Fulham) všichni 1 bod.

Během večera došlo i na vyhlášení dalších anket. Na trenérský trůn se vrátil Pavel Vrba, jenž s Plzní na podzim absolvoval spanilou jízdu ligou a vlastně i pohárovou Evropou. Do Champions League sice s Viktorií nepostoupil, ale účast v jarních vyřazovacích bojích Evropské ligy s ní vybojoval. Za Vrbou skončil na druhém místě exslávistický kouč Jaroslav Šilhavý, na třetím pak olomoucký Václav Jílek.

Trenér roku 2017
1. Pavel Vrba (Plzeň) 407
2. Jaroslav Šilhavý (Slavia Praha) 348
3. Václav Jílek (Olomouc) 195
Další pořadí: 4. Jindřich Trpišovský (Liberec) 120, 5. Vítězslav Lavička (reprezentace ČR do 21 let) 34, 6. Bohumil Páník (Zlín) 21, 7. Karel Jarolím (reprezentace ČR) 15, 8. Martin Hašek (Bohemians 1905) 12, 9. Roman Skuhravý (Opava) 7, 10. Luboš Kozel (reprezentace ČR do 18 a 19 let), Jan Suchopárek (reprezentace ČR do 19 a 18 let) všichni 6, 12. Daniel Šmejkal (Teplice) 3, 13. Roman Pivarník (Plzeň/Brno) 2.

Talentem roku byl tentokrát zvolen mladý legionář z italského Udine Jakub Jankto, fotbalistkou roku se pak stala Lucie Voňková, který v průběhu roku přestoupila z Jeny do Bayernu Mnichov.

Talent roku 2017
1. Jakub Jankto (Udine) 654
2. Michal Sáček (Sparta Praha) 248
3. Martin Graiciar (Liberec) 167
Další pořadí: 4. Alex Král (Teplice) 86, 5. Michal Sadílek (Eindhoven) 70, 6. Ondřej Mihálik (Jablonec) 53, 7. Matěj Pulkrab (Sparta/Liberec) 34, 8. Tomáš Zajíc (Slovácko) 25, 9. Aleš Matějů (Plzeň/Brighton) 22, 10. Denis Granečný (Ostrava) 16, 11. Matěj Chaluš (Příbram/Mladá Boleslav) 15, 12. Ondřej Šašinka (Senica/Ostrava) 8, 13. Antonín Vaníček (Bohemians 1905), Ladislav Takács (Mladá Boleslav) oba 7, 15. Ondřej Lingr (Karviná) 6, 16. Filip Havelka (Sparta/Liberec), Jiří Kulhánek (Vlašim/Liberec) oba 5, 18. Ondřej Bačo (Zlín), Miloš Kratochvíl (Senica/Brno), Tomáš Ladra (Pardubice) všichni 4, 21. Matěj Helebrand (Opava), Martin Jedlička (Příbram/Mladá Boleslav), Jakub Pokorný (Ostrava), Vojtěch Smrž (Karviná), Tomáš Wiesner (Vlašim) všichni 3, 26. Roman Macek (Bari/Cremona), Lukáš Sadílek (Slovácko), Daniel Trubač (Hradec Králové/Teplice) všichni 2, 29. Lukáš Buchvaldek (Olomouc), Libor Holík (Karviná/Zlín), Ondřej Chvěja (Ostrava), Antonín Růsek (Brno/Znojmo), Michal Řezáč (Vítkovice/Č. Budějovice), Dominik Sváček (Plzeň), Lukáš Vorlický, Martin Zikl (oba Brno) všichni 1 bod.
Síň slávy:
Zdeněk Nehoda (mistr Evropy 1976).

Reklama

Související témata: