Hlavní obsah

Vrátí se olympiáda do Kanady? Tamní vláda podpořila kandidaturu na rok 2026

Calgary

Kanadská vláda podpořila kandidaturu Calgary na pořádání zimních olympijských her v roce 2026. V největším městě provincie Alberta by se mohl sportovní svátek uskutečnit podruhé po roce 1988. Kanada byla hostitelem ještě v roce 2010, kdy se hry konaly ve Vancouveru.

Foto: Amy Sancetta, ČTK/AP

Olympijský oheň by se mohl vrátit do Kanady. Tamní vláda podpořila kandidaturu na ZOH 2026 - archivní snímek ze ZOH 1994 z Lillehameru.

Článek

"Dnešek je velkým krokem kupředu pro město Calgary i naše společné úsilí," komentoval rozhodnutí federální i provinční vlády generální ředitel Kanadského olympijského výboru Chris Overholt.

Podpora vlády je jedním z klíčových kroků v úspěšné kandidatuře. Zájem o organizaci ZOH za osm let mají také Stockholm, Sion, společně Milán s Turínem a Štýrský Hradec se Schladmingem a také Sapporo. V Asii však budou příští zimní hry (2022 Peking) i letní v roce 2020 (Tokio).

Mezinárodní olympijský výbor v říjnu MOV na zasedání v Buenos Aires rozhodne, které z uchazečů přijme do výběrového řízení. Pořadatele her 2026 pak vybere příští rok v září v Miláně.

Reklama

Související témata: